Počela 8. Međunarodna konferencija „CoNstruction23“

Međunarodna konferencija studenata građevinarstva, geodezije i arhitekture „CoNstruction23“, koja godinama okuplja brojne učesnike iz regiona, ali i studente iz Italije, Nemačke, Tunisa, Turske i drugih zemalja, počela je danas na Novosadskom sajmu.

Projekat je pokrenula Studentska unija Fakulteta tehničkih nauka, sa ciljem stručnog usavršavanja i upoznavanja studenata sa aktuelnim trendovima u pomenutim oblastima.

Obraćajući se prisutnima, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakao je da je ovo uspešan projekat onih koji su svesni da je osim akademskih znanja, jednako važno pratiti inovacije i biti u korak sa novim dostignućima.

„Ovo je prilika da budući stručnjaci već sada naprave značajne kontakte, osete kako njihova struka deluje u praksi, razmene znanja, stupe u kontakt sa uspešnim i inovativnim kompanijama i tako se bolje pozicioniraju na tržištu rada“, poručio je Sofić i istakao da će Pokrajinska vlada uvek pružiti podršku ovako važnim projektima.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević kazao je da je ova konferencija važna i zbog turističkih potencijala jer okuplja učesnike iz devetnaest zemalja.

„S druge strane, ovaj kongres je značajan zbog umrežavanja i upoznavanja mladih koji će sutra voditi privredu na teritoriji Vojvodine“, rekao je Ivanišević.

On je naveo i to da je važna sinergija relevantnih institucija –republičkih i pokrajinskih organa, kao i jedinica lokalne samouprave.

„Kada se u građevinarstvu radi, imamo preko 35 drugih delatnosti koje idu uz ovu oblast. Govorimo o velikom broju angažovanih ljudi, a naša namera za narednu godinu jeste da kreiramo specifične obuke za vrste usluga koje nedostaju, a to su IT sektor, turizam, ugostiteljstvo i građevinska industrija“, dodao je Ivanišević.

Program konferencije koja traje do 13. novembra obuhvata stručna predavanja, radionice, panel-diskusije i posete gradilištima, gde će studenti imati priliku da se neposredno upoznaju sa svojom strukom.

Pored Pokrajinske vlade, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, projekat je podržao i Fakultet tehničkih nauka – Departman za građevinarstvo i geodeziju i Departman za arhitekturu i urbanizam, kao i brojne kompanije.

Skupu su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mihajlo Mišić, zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Boris Dumnić.