Pastor i Bjelić na obeležavanju 25 godina Županijskog veća Arada

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovali su danas u rumunskom gradu Aradu svečanom obeležavanju 25. godišnjice od formiranja Županijskog veća Arada, kao najvišeg predstavničkog tela istoimene županije.

Govoreći na svečanoj akademiji povodom velikog jubileja županije sa kojom AP Vojvodina neguje prijateljske i partnerske odnose, predsednik Pastor je naglasio da „sve nas, Rumune, Mađare, Srbe, vezuju duboke istorijske, komšijske, prijateljske i porodične veze“, koje se onda mnogo lakše upotpunjuju institucionalnim, privrednim, ekomomskim i drugim sadržajima.

„Ne možemo govoriti o razvijenoj i prosperitetnoj državi, pokrajini ili županiji bez razvijenih insitucija jer su one drugo ime za razvoj i napredak. Snažne i inkluzivne, ekonomske i političke institucije, pretpostavka su razvijene ekonomije i konsolidovane demokratije“, rekao je Pastor, koji se predsedniku Županijskog veća Arada Justinu Čonki posebno zahvalio na iskazanoj želji za jačanjem saradnje između AP Vojvodine i Arada, pre svega kroz snažniji zajednički angažman u okviru regionalne saradnje Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.

„Saradnja u okviru DKMT evroregiona odlična je prilika da zajedničkim konkurisanjem za IPA projekte učinimo sve da predupredimo mogućnost izlivanja ove četiri reke, da pravimo projekte gradnje „sistema inteligentnih nasipa“, da gradimo u skladu sa prirodom, a da život i kvalitet života čoveka u DKMT regionu bude u centru pažnje“, rekao je Pastor i istakao da je zalog dobrih odnosa zaštita i unapređenje temeljnih ljudskih i manjinskih prava rumunske nacionalne zajednice u Srbiji i kao i srpske i mađarske nacionalne zajednice u Rumuniji.

“Pored unapređenja ekonomske i svih vidova prekogranične saradnje pred nama stoji zadatak čuvanja zajedničke istorije, negovanje sećanja na značajne istorijske događaje i ličnosti”, istakao je Pastor.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu  Ognjen Bjelić istakao je u pozdravnom obraćanju da je između Vojvodine i Arada postoji mnogo tema za razgovor, a da mnoge od njih proističu iz tradicionalnog prijateljstva rumunskog i srpskog naroda, kao i iz intezivne međuregionalne saradnje u okviru evroregiona DKMT.

“Veoma smo ponosni što smo kroz prekogranične projekte Rumunije i Srbije iskoristili više od 90 odsto raspoloživih sredstava, a sigurno će tako biti i u buduće. Tu je pre svega značajna realizacija zajedničkih regionalnih projekata u okviru IPA programa koji podstiču lokalno-ekonomski razvoj opština, otvaranje novih graničnih prelaza, zaštitu od poplava, te projekti u oblasti vodosnabdevanja i zaštite životne sredine”, rekao je Bjelić i dodao da saradnja Vojvodine i Arada treba da se razvija u svim pravcima, pored oblasti ekonomije i privrede, jednako i u infrastrukturnom razvoju, u oblasti saobraćaja i komunikacija, poljoprivredi, u oblasti zaštite čovekove sredine, u turizmu,   nauci, kulturi, prosveti, zdravstvu, sportu, u svim oblastima koje podstiču naš zajednički razvoj i boljitak.

“Multikulturalnost i tolerancija jesu principi koje treba zajednički da negujemo i čime obe regije i Vojvodina i Arad mogu da se ponose, jer kako srpska zajednica u Aradu, tako i rumunska nacionalna zajednica kod nas je neodvojivi deo prepoznatljivog multikulturalnog karaktera Vojvodine”, naveo je Bjelić i dodao da Pokrajinska vlada  godinama pomaže rad Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, kao i medije na rumunskom jeziku, a podržava i projekte srpske manjine u Rumuniji u oblasti zaštite kulturnog nasledja i očuvanja identiteta.

Neposredno pred početak svečanog obeležavanja jubileja, predsednik Pastor i sekretar Bjelić razgovarali sastali su se sa članovima Županijskog veća na čelu sa predsednikom Justinom Čonkom o daljim planovima saradnje koja je do sada ocenjena kao veoma dobra, sa konkretnim i vidljivim rezultatima kako u Aradu, tako i u Vojvodini.

Svečanosti u Aradu prisustvovali su i predstavnici Privredne komore Vojvodine, kao i generalna konzulka Republike Srbije u Temišvaru Irena Radojičić.