Paroški: 60 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju u deset lokalnih samouprava AP Vojvodine

Zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški uručio je danas, u Pokrajinskoj vladi, predstavnicima lokalnih samouprava ugovore o izradi projektno-tehničke dokumentacije, u vrednosti od 60 miliona dinara za 12 projekata u deset lokalnih samouprava AP Vojvodine.

Pravo na sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije, s ciljem realizacije različitih infrastrukturnih projekata, ostvarile su opštine Odžaci, Opovo, Novi Bečej, Sečanj, Temerin, Ada, Kula, Vrbas, Žitište i Grad Subotica.

„Izrada projektno-tehničke dokumentacije prvi je korak u jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i preduslov za realizaciju infrastrukturnih projekata od opšteg značaja u opštinama i gradovima AP Vojvodine”, istakao je Paroški, te je podsetio i na to da su kriterijumi za ocenu projekata njihov uticaj i značaj na razvoj i unapređivanje lokalne sredine u obavljanju poslova i efikasnost u pružanju usluga građanima, kao i uticaj na podsticanje novih investicija koje doprinose razvoju jedinica lokalne samouprave.

Izradom navedene projektno-tehničke dokumentacije biće omogućeno sledeće: izgradnja kružnog toka u Subotici, rekonstrukcija vodovodne mreže na teritoriji opštine Ada, parking-prostor u Žitištu, adaptacija ustanova kulture u Sečnju i Opovu, izgradnja kanalizacione mreže u Temerinu, parterno uređenje priobalja reke Tise, s privezom za plovila u Novom Bečeju, izgradnja sportskog centra u Kuli, kao i drugi projekti za dobrobit građana.

U prvom pozivu, opredeljeno je 60 miliona dinara, a u toku je i drugi poziv kojim je za tu namenu opredeljeno još 50 miliona dinara. Paroški je napomenuo da konkurs traje do utroška sredstava, te je pozvao predstavnike lokalnih samouprava da prate konkurse sekretarijata, da pripreme dokumentaciju i da apliciraju za dostupna sredstva.