Panel diskusija „Incijativa za unapređenje saradnje ustanova kulture iz regija Podunavskog sliva”

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić, pozdravila je danas učesnike konferenencije „Inicijativa za unapređenje saradnje ustanova kulture iz regija Podunavskog sliva“ održane u Privrednoj komori Vojvodine.

Ona je u svojstvu predsednice Radne grupe za predsedavanje AP Vojvodine Radnom zajednicom podunavskih regija, podsetila na značaj i važnost saradnje institucija kulture Podunavskog sliva.

„ Ovo je jedna u nizu konferencija u okviru naše predsedavajuće grupe, unutar koje su određeni prioriteti za predsedavanje koje je usled pandemijskih uslova prolongirano i na 2022. godinu. Stoga će tokom naredne godine biti organizovan veliki broj manifestacija kako u oblasti kulture tako i u oblasti transporta i digitalizacije“, istakla je Enderićeva i podsetila da će važnu ulogu u realizaciji brojnih aktivnosti imati upravo Novi Sad kao grad sa titulom Evropske prestonice kulture.

„U prethodnom periodu Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednica bio je izuzetno posvećen međunarodnoj saradnji i dao je važan doprinos aktivnostima Radne grupe za predsedavanje AP Vojvodine Radnoj zajednici podunavskih regija 2021–2022. godine,“ istakla je pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i dodala da je današnji panel koncipiran kao susret direktora ustanova kulture pod okriljem AP Vojvodine i Grada Novog Sada i razmena ideja sa inostranim partnerima u cilju unapređenja saradnje ustanova kulture zemalja Podunavskog sliva.

Ona je navela da su mogućnosti za unapređenje saradnje široke i da bi mogle obuhvatiti gostovanje umetnika iz partnerskih regiona, održavanje tematskih izložbi, intenziviranje odnosa u kontekstu razmene iskustava u vezi sa kulturnim nasleđem, organizaciju književnih večeri, gostovanja pozorišnih i muzičkih ansambala, koprodukcije u okviru savremenog stvaralaštva i mnogih drugih segmenata u oblasti kulture.

Miloševićeva je pomenula i Dunavsku konferenciju o kulturi, održanu krajem oktobra 2020. godine, na kojoj je učestvovala. Naziv skupa je bio „Oblikovanje solidarnosti kulturom“, a teme su bile kulturno nasleđe, kulturni turizam, razvoj publike i kreativne ideje za kulturu u dunavskom regionu. Takođe, predstavnici Donje Austrije su naveli Pokrajinsku vladu kao zvaničnog partnera i istakli njen logo na zvaničnim dokumentima.

Ona je istakla još jedan vid uspešne saradnje ustanova kulture kao pozitivan primer dobre prakse, a to je izložba Muzeja Vojvodine i Muzeja Donje Austrije pod nazivom „Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze“.

Miloševićeva je naglasila da je resorni sekretarijat nosilac projekta prekogranične saradnje sa Mađarskom, koji je finansiran u okviru IPA programa EU. Projekat je usmeren na podizanje svesti o važnosti kulturne baštine kao javnog dobra među mladima u prekograničnom regionu kroz inovativnu upotrebu medija.

Video-porukom obratila se i guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner, koja je izrazila zadovoljstvo što je saradnja sa AP Vojvodinom već počela pozorišnom saradnjom i da će biti nastavljena muzejskom postavkom. Ona je ujedno čestitala Novom Sadu na tituli Evropske prestonice kulture i poručila da će Donja Austrija biti uvek dostojan partner u svim kulturnim aktivnostima.

U susret godini u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture govorila je načelnica Gradske uprave za kulturu Zorica Šijak, dok je o mogućnostima za unapređenje saradnje ustanova kulture iz regija Podunavskog sliva govorila direktorka Muzeja Vojvodine mr Tijana Stanković Pešterac.

Putem video-linka, o kulturnoj saradnji govorile su i Katka Krejcova, sa Odseka za umetnost i kulturu pri kancelariji Vlade Donje Austrije, Mikaela Han i Veronika Larsen iz Muzičke i umetničke škole Donje Austrije, Mona Jas, umetnička direktorka „KinderKunstLabor“ i Penka Angelova iz Međunarodnog društva„Elias Canetti“, Ruse, Bugarska.