Zajedničke investicije kao novi model okupljanja oko projekata

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je danas otvaranju Beogradskih investicionih dana gde je govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je istakao da je pokrajina opredeljena da se kreće putem brzog ekonomskog razvoja, čija je glavna poluga okupljanje oko projekata. On je poslovnim ljudima i potencijalnim investitorima okupljenim na ovom poslovnom forumu predstavio načine i principe za privlačenje investicija u Vojvodinu.

Mirović je naveo da je najvažnija stvar stabilna makroekonomska i fiskalna politika koju vodi Vlada Srbije i, kako je rekao, nešto što se vidi „golim okom“, što nije stvar ideološke ili političke konstatacije, jer se postignuti rezultati ne mogu sakriti.

Pored toga, u zemlji je postignuta puna politička stabilnost i ona je, kako je naveo Mirović, uspostavljena i u Vojvodini. Mirović je posebno naglasio da je u Vojvodini formiran kompetentan tim koji ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije, što je i demonstrirano zajedničkom sednicom dve vlade, na kojoj su u više od 20 oblasti pripremljene zajedničke investicije, kao novi model okupljanja oko projekata.

U takvim novim uslovima, koncept ekonomskog razvoja treba, kako je naglasio, da motiviše i privuče nove investitore, a kao primer naveo je zajednički rad na izgradnji naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, što je zajednička investicija Vlade Srbije, pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada i Novosadskog univerziteta.

– Ako sredstva budemo usmeravali samo na oblasti i projekte o kojima će danas biti reči bićemo uspešniji nego ranije. Spremni smo da domaćim i stranim investitorima pružimo dodatne finansijske podsticaje u odnosu na one koji dodeljuje Vlada Srbije, što je važno zbog motivisanja investitora da dođu baš u Vojvodinu – rekao je Mirović i dodao da će poslovnim ljudima, pored ovih podsticaja, biti predstavljeni projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, izgradnje javnih objekata u oblasti zdravstva, kulture, informisanja i projekti u oblasti navodnjavanja.
 
Forum se održava od 24. do 26. oktobra, u beogradskom Sava centru, a organizuju ga Grad Beograd, Privredna komora Beograda i Centralnoevropski forum za razvoj (CEDEF) i okupiće oko 600 učesnika iz dvadesetak zemalja.