Održano peto zasedanje Zajedničke komisije Srbije i Baden – Virtemberga

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu upravu Ognjen Bjelić prisustvovao je, u svojstvu koordinatora prve radne grupe, petom zasedanju Zajedničke komisije Srbije i Baden-Virtemberga.

Predsedavajući srpskog i nemačkog dela Zajedničke komisije, potpisali su danas u prisustvu premijera Vlade Srbije Ane Brnabić i premijera Baden-Virtemberga Vinfrida Krečmana, Protokol o unapređenju saradnje imeđu Srbije i nemačke pokrajine Baden-Vitemberg.

Dokument je potpisan nakon dvodnevnog zasedanja Zajedničke komisije koja je kroz pet radnih grupa razmatrala mogućnosti za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, evropskih pitanja, saobraćaja, zdravstva kulture i nauke, čime je naglašena spremnost dveju starana da se ide dalje u svim aspektima bilateralne saradnje.

Predsedavajući su se saglasili da Zajednička komisija ima ključnu ulogu u koordinaciji i intenziviranju saradnje kroz zajedničke projekte u mnogim oblastima kako bi se poboljšao i promovisao čitav niz ekonomskih i drugih odnosa.

Resorni sekretar Ognjen Bjelić koordinirao je radnom grupom zaduženom za oblast evropskih pitanja, državne administracije, komunalne saradnje i untrašnje bezbednosti.

U ovom segmentu je ocenjeno da je saradnja između AP Vojvodine i pokrajine Baden – Virtemberg intenzivna a njen institucionalni okvir obezbeđuju izjave o namerama o saradnji iz 2014. godine.

U diskusijama je naglašeno da sveukupni odnosi sa Baden-Virtembergom imaju izuzetan politički i ekonomski značaj, jer je ovo jedna od najrazvijenijih evropskih regija.

Dogovoreno je inteziviranje saradnje AP Vojvodine i Baden-Virtemberga u oblasti poljoprivrede, putem promocije i plasmana organskih proizvoda iz Republike Srbije.

Kako je Bjelić naveo, saradnja bi se mogla postići i u oblasti upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane, strukturalnom razvoju ruralnih područja, te uspostavljanju kontakata između Univerziteta u Hohenhajmu i Univerziteta u Novom Sadu.

Zvaničnici Baden- Virtemberga ukazali su na to da povećan ineters za saradnju sa Republikom Srbijom nema samo političko-privrednu, već i kulturno-istorijsku dimenziju, i u tom kontekstu posebno ističu saradnju u okviru Strategije EU za Dunavski region koji je u fokusu EU politike Baden-Virtemberga.