Održana 39. Kobasicijada u Turiji

Proteklog vikenda u Turiji je održana 39. Kobasicijada, manifestacija od regionalnog značaja koju subvencioniše Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Događaju je prisustvovao zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Radivoj Paroški istakavši da je sekretarijat prepoznao značaj manifestacija koje osim promocije tradicije i kulture daju dodatni impuls promociji turizma ali i privrede AP Vojvodine.

„Osim tradicionalnog okupljanja ljubitelja gastronomije i bogatog kulturno-umetničog programa, u Turiji se danas traži mesto više, a smeštajni kapaciteti su popunjeni. Osim toga, ovakve manifestacije su odlična prilika za umrežavanje malih privrednika, ostvarivanje važnih kontakata i dodatni zamajac u turističkoj ponudi AP Vojvodine“, poručio je Paroški i naglasio da je to više nego dobar pokazatelj da su sredstva u vrednosti od 60 miliona dinara, koja Sekretarijat izdvaja putem Konkursne mere za podsticaj lokalnim samoupravama u održavanju manifestacija od regionalnog značaja, usmerena u dobrom pravcu.

„Broj ispred imena manifestacije već dovoljno govori o tome koliko je „Kobasicijada“ značajna za Opštinu Srbobran, svakako je jedna od najvećih gastronomskih manifestacija na teritoriji Vojvodine, a čini mi se i šire od toga“, rekao je predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački dodajući da se Srbobran trudi da svake godine poboljša ponudu manifestacije, a sudeći po atmosferi koja se oseti prvog dana, kako Debeljački ocenjuje, u tome i uspevaju.

Program 39. Kobasicijade obagatili su ansambli deset kulturno-umetničkih društava, kako lokalnih, tako i iz okolnih mesta, ali i iz udaljenih opština Srbije, kao i jedno iz Hrvatske. Drugog dana manifestacije posetioci su mogli da vide rekordno dugu kobasicu od 2.039 metara te da kupe metar iste, dok je nedelja bila rezervisana za celovečernji koncert KUD-a „Bard“ iz Srbobrana.