Održan 18. Zavičajni zbor „Kosidba“ u Bukovcu

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je danas u Bukovcu osamnaestom po redu Zavičajnom zboru „Kosidba“, sportsko-kulturnoj manifestaciji čiji je cilј očuvanje krajiške tradicije i kulture.

Skupu koji tradicionalno organizuju Zavičajno udruženje „Manjača“ i Savez krajiških udruženja prisustvovali su ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, predstvanici Vlade Republike Srpske, direktor Fonda za izbegla, prognana i raselјena lica Duško Ćutilo i drugi.

Sekretar Bjelić je tom prilikom rekao da je srpski narod , a posebno narod Bosanske Krajine, preživeo mnoge patnje, stradanja i nepravde, ali uvek ispolјavao dobre namere u poštovanju prava i kulture drugih etničkih zajednica.

Istakavši da je ovaj susret u isto vreme simbolički izraz solidarnosti našeg naroda i njegove spremnosti da obogati međusobno razumevanje u okviru sveukupne srpske zajednice, Bjelić je napomenuo, da najveće zasluge za to pripadaju zavičajnim udruženjima naših građana koja neguju tradiciju i drevne običaje srpskog naroda sa područja Bosanske krajine i Manjače.

On je posdestio da je Pokrajinska vlada u poslednje dve godine izgradila nove mehanizme saradnje sa Republikom Srpskom pretočene u sporazume o saradnji potpisane na najvišem nivou.

„U svim strateškim pravcima saradnje sa Republikom Srpskom, Pokrajina Vojvodina zauzima istaknuto mesto i budite sigurni da ćemo takvu poziciju opravdati i u narednom periodu“, poručio je Bjelić.

U okviru manifestacije, tokom celog dana su organizovane sportsko-viteške discipline, bogat kulturno – zabavni program, tradicionalno takmičenje u košenju trave i drugo.