Održan sastanak u vezi projekta o smanjenju katastrofa i proceni rizika

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić rekao je danas na trećem radnom sastanku u vezi projekta „Dr Share“ („Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation“) da će resorni sekretarijat i dalje pružati podršku ovom projektu, koji će pomoći da se bolje koordiniše u kriznim situacijama izazvanim elementarnim nepogodama u pograničnim područjima. On je poželeo učesnicima uspešan rad i pohvalio napredak u ovom projektu, jer su sve tri strane spremne da sarađuju, te očekuje da će rezultat ovog projekta biti dobar alat i temelj za buduću saradnju.

Cilj ovog projekta je smanjenje katastrofa, standardizovanje analiza opasnosti i procene rizika, a vrednost projekta je oko 281 hiljada evra, od čega je kroz sufinansiranje Evropske komisije obezbeđeno oko 210 hiljada evra. Projekt se sprovodi na području Vukovarsko-srijemske županija u Hrvatskoj, Posavske županije u Bosni i Hercegovini i AP Vojvodine u Srbiji, a njegova realizacija traje 18 meseci.

Kako je rekao Krunoslav Srpak ispred Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije „Hrast“, ovaj sastanak radne grupe koja prikuplja i sistematizuje podatke o kritičnim resursima na područjima koja su obuhvaćena projektom.

– Zadatak je izraditi softver koji će biti na raspolaganju područjima obuhvaćenim ovim projektom, koji će u slučaju elementarne nepogode blagovremeno pružiti informaciju koje sve kritične resurse u kratkom vremenu treba mobilisati i podići na nivo spremnosti da bi se njihovim angažmanom sanirale posledice elementarne nepogode – rekao je Krunoslav Srpak.

Na sastanku su identifikovani podaci o kritičnim resursima kojima raspolažu sve tri države , a potrebno je ugraditi ih u bazu podataka koja je temelj za softversku aplikaciju. Kako je rečeno na sastanku, brizna reakcije je ključna kada se dogodi elementarna nepogoda, a kada postoji ažurna umrežena baza i evidencija kritičnih resursa, onda nadležne službe mogu brzo intervenisati.

Sastanku je prisustvovao i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, a učestvovali su predstavnici partnera na ovom projektu: iz Srbije Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, iz Hrvatske Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije „Hrast“, te Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije iz Bosne i Hercegovine.