Održan peti po redu „Dan dobavljača – Agrobiznis 2022”

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić govorio je danas u Privrednoj komori Vojvodine, povodom održavanja petog po redu „Dana dobavljača – Agrobiznis 2022”.

Reč je događaju koji okuplja domaće i strane kompanije koje posluju na području AP Vojvodine, kao i strane kompanije iz sektora poljoprivrede – s fokusom na prehrambenu i prerađivačku industriju, s ciljem da se domaće kompanije uključe u velike dobavljačke lance stranih kompanija, te da se tako omogući povećanje izvoza na strana tržišta.

Obraćajući se prisutnima, Sofić je istakao da je ova manifestacija izuzetno značajna jer omogućava ulazak naših domaćih privrednih subjekata u velike međunarodne lance dobavljača, čime se prvenstveno pospešuje BDP, povećava izvoz i smanjuje uvoz, što je u saglasnosti s prioritetnim ciljem Vlade RS, kao i Pokrajinske vlade, a to jeste – ubrzan ekonomski razvoj zemlje.

On je podsetio na to da nadležni pokrajinski sekretarijat godinama unazad uspešno sprovodi konkursnu meru za nabavku opreme privrednim subjektima, te da je za ovogodišnji konkurs evaluacija u toku.

„Ove godine sarađujemo sa ekspertima Svetske banke, te ćemo u narednoj godini ovu konkursnu meru još uže orijentisati kako bismo naša manja privredna društva u potpunosti osposobili za ulazak u međunarodni lanac dobavljača. To znači da ćemo finansijski podržati proces standardizacije koja je neophodna kako bismo postali konkurentni za ulazak u velike dobavljačke lance”, poručio je Sofić.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević naglasio je da se svake godine beleži sve veći broj učesnika na ovom događaju, jer naši privrednici prepoznaju značaj ovakvih susreta.

„Ovo je izuzetno važno, jer tržište sve više, osim klasične proizvodnje sirovina, potražuje preradu proizvoda u gotove proizvode i poluproizvode. Takođe, domaći proizvodi sve više dobijaju na ceni, a proces tehnologije – koji se sve brže usavršava i kod nas u Srbiji – dozvoljava malim i srednjim preduzećima da pruže adekvatan odgovor na potrebe tržišta”, poručio je Bulješević.

Ovogodišnji dan dobavljača održava se u hibridnoj formi – uživo i putem on-lajn platforme koja je predviđena za B2B sastanke i za povezivanje domaćih i stranih privrednika, trgovinskih lanaca, malih i srednjih preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga. Prijavljeno je više od 250 privrednih društava, a predviđa se da će po završetku događaja biti ostvareno oko 150 poslovnih kontakata.