Obeležena 326. godišnjica Senćanske bitke

Na spomen -području na obali Tise, juče je obeležena 326. godišnjica Bitke kod Senнte. U znak помена sećanja na navedenu bitku, спомен- обележје vence su položili gosti iz Mađarske, Poljske, kao i zvaničnici iz Srbije.

Bitka kod Sente odigrala se 11. septembra 1697. godine, јужно од Сенте током za vreme Velikog Bečkog rata (1683-–1699), na prostoru južno od Sente, na у то време на teritoriji tadašnjeg Otomanskog carstva. Тада је тTurska vojska je pretrpela veliki poraz od austrijske vojske, a u bici je učestvovalo око 500skoro pet stotina Srba i Bunjevaca iz Sombora. Nakon ове bitke, Turci su izgubili vlast nad Banatom, a poraz kod Sente konačno ih je primorao da 1699. godine potpišu Karlovački mir.

Skupština opština Sente održala je svečanu sednicu na kojoj su uručena najviša opštinska priznanja. Svečanu besedu održao je Rudolf Cegledi, predsednik opštine, који је говорио оističući pritom историјском значајуveliki istorijski značaj Сенћанске pomenute bitke.

„Senćanska bitka, pobednička bitka, odredila je istoriju Srednje Evrope, ali i u širem smislu, istoriju čitave Evrope, jer je dovela do kraja vladavine Osmanlija. Ovo područje počelo je da se razvija, kao što se razvijalo pre turskih osvajanja, jer je ово подручје – do poraza na Mohaču – to biлo развијен крајveoma razvijen kraj,.  Бbogat poljoprivredom, zanatstvom, dobro organizovanim gradovima, a tursko osvajanje to je prekinulo“”, podsetio je CeglediЦегелти.

U nizu programa organizovanih за povodom Дdana opštine, u sali senćanske gГimnazije položen je venac, kao i na bistu Ištvana Sela,. аTakođe, povodom 326. godina od Senćanske bitke, održana je i misa u цCrkvi Male Svete Tereze iz Lisijena.

Za poginule u Senćanskoj bici održana je i liturgija u pravoslavnom hramu.

U pravoslavnoj crkvi Svetog Mihajla Arhanđela održan je parastos поводом 326. годишњице од Сенћанске битке. Православна служба вViše od tri stotine300 godina, na ovaj dan održava se pravoslavna služba сваке године, kako bismo se prisetili и молили за žrtavaе stradalihе u Senćanskoj bici i kako bismo se molili za njih.

Ujedinjene trupe, pod vođstvom Eugena Savojskog, 11. septembra 1697. godine, na prostoru senćanske opštine, izvojevalуe su pobedu protiv turske vojske. Ova bitka predstavlja važan događaj u svetskoj istoriji. Pobedom u Senćanskoj bici gotovo čitava Mađarska oslobođena je од uticaja Osmanlijske vlasti. Senta se priseća tog dana od koga je prošlo 326 godina. Pоrema tradiciji, u večeri pre dana pomena, u pravoslavnoj crkvi zajedno se mole i katolici i pravoslavci.

Foto: Pannon RTV/ Urmenyi  Frigyes