Obeležen Dan sećanja na stradanja Srba Bosanske Krajine 1995. godine

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba Bosanske Krajine 1995. godine.

Na području zapadnokrajiških opština Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Ripač (Bihać), Kupres, Jajce, Ključ, Sanski Most, Krupa na Vrbasu, Srbobran (Donji Vakuf), Šipovo i Mrkonjić Grad u napadima hrvatskih i muslimanskih snaga, ratne 1995. godine ubijeno je 1.644 Srba a sa svojih ognjišta prognano više od 120.000 ljudi.

Sofić je tom prilikom istakao da srpski narod ne sme i neće zaboraviti ni 1995. i zastrašujuće brojke nevino stradalih, ali ni Petrovačku cestu, Crno jezero 1941. godine i svako stratište i svakog čoveka koji je prolio krv za slobodu.

„ Pa ipak mržnja, nije i ne može pobediti ljubav. Naš narod opstaje na tom području a i među onima koji su raseljeni i među njihovim potomcima ljubav prema Krajini je sve veća“, rekao je Sofić i naglasio da su Srbi narod koji je kroz istoriju pretrpeo mnoga stradanja, ali se jednako toliko puta podigao na noge zajedništvom, humanošću i slogom.

„ Nažalost, izgubljene živote ne možemo vratiti ali naša pravoslavna vera, tera nas da dolazimo u Krajinu i kad god imamo prilku budemo uz naš narod. Da učvršćujemo prijateljstva, podižemo i obanvaljamo crkve, škole, kuće i fabrike zajedno sa vladom Republike Srbije“, poručio je Sofić itičući da će Pokrajinska vlada nastaviti da ulaže napore kako bi svaki Srbin van matice Srbije ili Srpske živeo život dostojan čoveka i slobodno čuvao svoj ponos, tradiciju i kulturno nasleđe.

Događaju su osim brojnog sveštenstva, predstavnika institucija Republike Srpske i Grada Novog Sada prisustvovali i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo kao i generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine, Nikola Banjac a pomen žrtvama održan je u organizaciji Saveza krajiških udruženja u Crkvi Blage Marije na Banstolu.