Obeleženo 75 godina od početka genocida u Jasenovcu

U Spomen-području Donja Gradina, u organizaciji vlada Srbije i Republike Srpske, 19. avgusta je obeleženo 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac, u kojem su stradali Srbi, Jevreji i Romi, uz poruku da se moraju utvrditi tačna imena svih žrtava stradalih u NDH, jer to do danas nije urađeno.

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i članovi Vlade Ognjen Bjelić, Smiljka Jovanović i Predrag Vuletić, a skupu su se obratili predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komemorativnom programu prisustvovali su predstavnici vlada, skupština i drugih državnih organ Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, udruženja i građani.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je naveo da smo svedoci kako se iz ponora istorije na scenu vraćaju ideje nekadašnje NDH, ali da se neće dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, ali ni Oluja.

– Naša pobeda u tome što ćemo svi biti ujedinjeni i što ćemo na tom mestu pokazati da umemo da sačuvamo i svoj rod i mir – istakao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na komemorativnom skupu je poručio da u ime mira moramo da se suočimo sa posledicama prošlog rata, jer jedino tako imamo šansu da nam se to ne ponovi.

Kako je rečeno ovom prilikom, ovo mesto iznova opominje da ne treba dozvoliti nova zastrašivanja, jer je u prošlosti plaćena prevelika cena i počinjen genocid koji nije nazvan pravim imenom.

Ranije su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Srpske Željka Cvijanović obišli memorijalnu izložbu u spomen području Donja Gradina, povodom 75. godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

U sistemu koncentracionog logora sa sedištem u Jasenovcu, osnovanom 21. avgusta 1941. godine, ubijeno je 700.000 ljudi, najvećim delom Srba, Jevreja, Roma i antifašista. Među ubijenima je bilo i 19.544 dece mlađe od četrnaest godina.