Na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije tradicionalno otvorena granica u okviru Regionalne saradnje DKMT

U organizaciji Regionalne saradnje Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (DKMT), danas je tradicionalno otvoren granični prelaz na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, na tački susretanja granica u mestima Baba Veke-Kibekhaza i Rabe.

Otvaranju graničnog prelaza i sednici Generalne skupštine Regionalne saradnje DKMT prisustvovao je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, koji je nacionalni koordinator Regionalne saradnje DKMT.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić istakao je ovom prilikom da se pokazalo da je dugogodišnja saradnja Srbije, Mađarske i Rumunije, u okviru Evroregije DKMT, za građane tri države – važan faktor smanjivanja razlika uz istovremeno negovanje specifičnosti koje su naše bogatstvo.

„Regionalna saradnja je osnov za održanje i povećanje stabilnosti i promovisanje dobrosusedskih odnosa, ubrzanje evropskih integracionih procesa u regionu i ostvarivanje ekonomskog napretka i boljeg životnog standarda stanovništva“, rekao je Ćurčić.

Potpredsednik je dodao da se na globalnom nivou suočavamo sa velikim promenama, značajnim izazovima i novim trendovima, koji će dugoročno menjati navike u gotovo svakoj sferi života.

„Nesigurnost i neizvesnost izazvane najpre pandemijom virusa korona, a potom i sukobom u Ukrajini, neminovno će uticati na naše živote i način funkcionisanja. Zato je zadatak svih nas da objektivno sagledamo aktuelne prilike. Dobrosusedski odnosi, međusobna tolerancija, poštovanje različitosti i solidarnost dragoceni su alati u ostvarivanju tog cilja“, istakao je Ćurčić.

On je podsetio na to da je Skupština AP Vojvodine u aprilu ove godine usvojila Plan razvoja APV od 2023. do 2030. godine – strateški dokument, koji definiše razvojne ciljeve u svim oblastima društvenog života, kao i mehanizme i odgovornosti za njihovo ostvarivanje. S druge strane, počelo je novo poglavlje prekograničnih programa, za period od 2021. do 2027. godine.

„Novine koje donosi IPA 3 predstavljaju izazov, ali i priliku za još intenzivnije povezivanje Vojvodine i čitavog regiona sa Evropskom  unijom, uz obezbeđivanje dodatne podrške za dalje reforme u oblastima od zajedničkog interesa. Verujem da će naša sinergija u okviru Evroregije DKMT i u naredenim godinama rezultirati nizom uspešnih značajnih projekata“, naglasio je potpredsednik Ćurčić.

Predsednik Saveta Okruga Timiš Alin-Adrijan Nika izjavio je da, bez obzira na istoriju koja nas je u prošlosti često razdvajala, danas stojimo zajedno na tromeđi tri države koje su otvorene jedna prema drugoj i koje sarađuju sa zajedničkim ciljem da njihovi građani žive bolje. Ta saradnja, kako je Nika istakao,  u vreme globalnih  promena ima još veći  značaj, zbog čega u okviru Evroregije DKMT treba raditi na njenom daljem intenziviranju.

Potpredsednik Generalne skupštine Županije Čongrad-Čanad Polner Erš kazao je da je cilj saradnje u  Evroregiji DKMT, koja traje više od dve i po decenije, da se olakša život stanovništvu. On je dodao da je ta saradnja dokaz da granice spajaju, a ne razdvajaju, te da su u perspektivi novi zajednički projekti koji će biti na dobrobit građana sve tri države.

U okviru ceremonije otvaranja graničnog prelaza kroz teritoriju tri države, na tromeđi je održan i tradicionalni kros učenika iz tri okolna sela.

Nakon otvaranja granice, u gradu Pečka u Županiji Arad, održana je sednica Generalne skupštine Regionalne saradnje DKMT, kojoj je predsedavao predsednik Županijskog veća Arada Justin Čonka.

Na sednici je razmatran nacrt trilateralnog sporazuma o saradnji i uzajamnoj pomoći između vlada Srbije, Mađarske i Rumunije za prekogranično spasavanje u vanrednim situacijama na području Evroregije DKMT.

Razgovaralo se i o socijalnom preduzetništvu kao potencijalu prekogranične saradnje, a trenutnu situaciju u toj oblasti u AP Vojvodini i razvojne mogućnosti predstavio je potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić.

I ove godine su uručene nagrade „Istaknuti u DKMT“, za najbolje projekte ove Evroregije.

Među nagrađenima je i projekat „Održiva zajednička mreža za vanredne situacije u Banatu” (JNEB). Vodeći partner u projektu je Županijsko veće Karaš-Severina, a realizuje se u saradnji Inspektorata te županije za vanredne situacije, Grada Vršca i Razvojne asocijacije zajednica za upravljanje vanrednim situacijama – ADIVEST.

Jedan od ovogodišnjih najboljih projekata jeste „Noćno nebo iznad Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija” (VoBaNISTA), čiji je vodeći korisnik Fondacija astronomske opservatorije u Baji, a realizuje se u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

Nagrađen je i projekat čiji je cilj povezivanje zdravstvenih usluga u oblastima akušerstva, ginekologije i neonatalne nege između Okružne kliničke bolnice za hitne slučajeve u Temišvaru i Pedijatrijske klinike u Segedinu.

U okviru saradnje županija Arad i Čongrad realizovan je i nagrađeni projekat „Tradicija kroz vreme i preko granice“.

Građani tri susedne zemlje tokom ovog vikenda imaju priliku za bolju i jednostavniju komunikaciju i brži tranzit. Granica će biti otvorena danas i sutra, 20. i 21. maja, od 9.00 do 1.00 narednog dana.