Mirović: Za ekonomsko osnaživanje izbeglih i raseljenih lica 12,8 miliona dinara

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas 64 ugovora za ekonomsko osnaživanje izbeglih, prognanih i raseljenih lica – kao pomoć u vidu alata, opreme i mehanizacije, za obavljanje proizvodnih ili uslužnih delatnosti.

Reč je o programu ukupne vrednosti 12,8 miliona dinara, koji je obuhvatio porodice iz šest lokalnih samouprava – Novog Sada, Novog Bečeja, Sombora, Subotice, Zrenjanina i Šida, i koji se realizuje preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Predsednik Mirović je ovom prilikom poručio porodicama koje su izbegle sa svojih ognjišta i novi dom našle u Srbiji i AP Vojvodini, da računaju na podršku, jer smo kao društvo u obavezi da pomognemo njihovu punu integraciju.

„Svi ljudi koji su nevoljom i mukom došli u ove naše krajeve već godinama uživaju posebnu pažnju Pokrajinske vlade, ne samo u materijalnom smislu, već i u odnosu prema njima i njihovim ličnim tragedijama, kao i u odnosu na tragediju koju je naša nacija doživljavala tokom devedesetih godina“, rekao je Mirović.

Mirović je naglasio da je cilj da se porodicama pomogne da nabave opremu i mašine koje će im omogućiti da se u okviru onoga čime se bave ekonomski osnaže i ojačaju.

Predsednik je naveo da će Pokrajinska vlada nastaviti da povećava sredstva za programe i konkurse koji se realizuju preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

„Nastavićemo da pomažemo ne samo ekonomsko osnaživanje izbeglih i raseljenih i njihovu integraciju, nego i opstanak našeg naroda u zemljama u regionu“, naglasio je predsednik Mirović.

Događaju su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac.