Mirović: Veze Republike Srbije i Republike Srpske neraskidive

„Veze Republike Srbije i Republike Srpske su neraskidive, saradnja na svim nivoima uspešno se odvija, i to je nam je zajednički prioritet“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas nakon sastanka u Banja Luci sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Na sastanku održanom u Vladi Republike Srpske razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, kao i o sprovođenju Sporazuma koji su potpisali Mirović i Višković 2019. godine i kojim je, kako je ocenjeno, saradnja AP Vojvodine i Srpske na svim nivoima intenzivirana.

„Vojvodina je snažno posvećena saradnji sa Republikom Srpskom i ona je u protekle četiri godine značajno unapređena. Vojvodina kao jedan od najrazvijenijih srpskih krajeva ima obavezu i potrebu da radi na zajedništvu, povezivanju naših ljudi, institucija i ustanova, jer sve to rezultira i razvojem ekonomija“, izjavio je predsednik Mirović.

Višković je izjavio da Vojvodinu i Srpsku vezuju ne samo ekonomske teme, već i bratske i prijateljske veze.

„Na današnjem sastanku dogovoren je zajednički nastup naših privrednika na međunarodnim sajmovima što će biti prilika za promociju zajedničkih potencijala“, rekao je Višković i dodao da je bilo reči i o razmeni iskustava u sferi privlačenja stranih investicija i korišćenja sredstava iz EU fondova.

Mirović je danas, nakon sastanka u Vladi Republike Srpske, posetio opštinu Kostajnicu povodom uručenja građevinskog materijala – pomoći koju je obezbedila Pokrajinska vlada, preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, za 53 porodice čiji su stambeni i prateći objekti uništeni nakon zemljotresa.

„Mi na delu pokazujemo bratstvo, solidarnost, zajedništvo, pokazujemo da nam je stalo do naroda Republike Srpske i da naša zajednička politika mora biti politika usmerena na korist svih građana. Uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića svi zajedno ćemo se potruditi da obezbedimo uslove da se život u Kostajnici što pre vrati u normalu“, rekao je predsednik Mirović.

Predsednik Mirović je tokom današnje posete Banja Luci razgovarao i sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, koji mu je zahvalio na pomoći koju je Vojvodina obezbedila za saniranje posledica zemljotresa u Kostajnici.

Radnoj poseti prisustvovali su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.