Predsednik Mirović sa delegacijom Lubuškog vojvodstva u Poljskoj

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas delegaciju iz Lubuškog vojvodstva u Poljskoj, na čelu sa direktorom Kancelarije za međunarodnu saradnju i evropsku teritorijalnu saradnju Zbišekom Zaborovskim, koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti AP Vojvodini.

Mirović i Zaborovski su u razgovoru razmotrili mogućnosti za saradnju dveju regija kako u ekonomskom segmentu, kroz povezivanje privrednih komora i srpskih i poljskih kompanija, tako i u oblasti kulture, obrazovanja i drugim oblastima.

Predsednik Mirović je rekao da nam Poljska može biti uzor u mnogim oblastima i naglasio da je Vojvodina zainteresovana za intenziviranje saradnje sa Lubuškim vojvodstvom i drugim poljskim regijama.

U razgovoru je još ocenjeno da je u obostranom interesu povezivanje institucija u cilju što efikasnijeg privlačenja sredstava iz evropskih fondova za realizaciju projekata regionalnog razvoja.

Zaborovski je istakao da Poljska podržava Srbiju u procesu evropskih integracija i izrazio spremnost Lubuškog vojvodstva da našoj državi Srbiji i AP Vojvodini prenese svoja iskustva u tom procesu, u cilju što bržeg pridruživanja evropskoj porodici.

Delegacija iz Lubuškog vojvodstva boravi u dvodnevnoj poseti AP Vojvodini, tokom koje je održala sastanke i sa predstavnicima Razvojne agencije Vojvodine i Fonda „Evropski poslovi“.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i član Odbora Lubuškog vojvodstva Tadeuš Jedžejčak.