Mirović: Privrednicima za kupovinu nove opreme 239 miliona dinara

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu nove opreme predstavnicima 43 privredna društva, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 239 miliona dinara.

„Zajedno sa ovim preduzećima investiraćemo ukupno 650 miliona dinara u nabavku nove opreme. Želimo da podržimo domaće preduzetnike i da na taj način očuvamo ukupnu ekomoniju naše zemlje“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade.

Prema Mirovićevim rečima, trećina kompanija kojima su sredstva odobrena nalazi se u opštinama iz treće kategorije razvijenosti – Alibunar, Titel, Čoka, Bela Crkva, Irig, Kovin, Odžaci, Žabalj, Bač i Mali Iđoš.

Predsednik je dodao da je od osnivanja Budžetskog fonda za sprovođenje mera razvojne ekonomske politike AP Vojvodine 2017. godine, raspisano ukupno devet konkursa – pet za nabavku nove opreme, čime je za 146 preduzeća dodeljeno 790 miliona dinara, i četiri konkursa za otvaranje novih radnih mesta, za šta je opredeljeno 800 miliona dinara za 61 preduzeće.

„Pokrajinska vlada je po ovim osnovama – za kupovinu opreme i otvaranje radnih mesta – izdvojila milijardu i 590 miliona dinara, a sa učešćem kompanija uloženo je ukupno 4,2 milijarde dinara. Preduzetnici su osnovna razvojna poluga i nosioci privrede Vojvodine i stoga ćemo nastaviti sa podrškom ovom sektoru“, naveo je predsednik Mirović.

Kada je reč o privrednim kretanjima, prema Mirovićevim rečima, u prvih šest meseci ove godine u oblasti industrijske proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine zabeležen je rast od 3,3 procenta na nivou Srbije, dok je u Vojvodini rast iznosio 7,4 procenta.

Kako je istakao predsednik Mirović, na nivou Vojvodine zabeleženi su ohrabrujući podaci i u sektorima građevinarstva, turizma, ugostiteljstva i trgovine.

Predsednik je naglasio da posebno ohrabruje podatak da je u drugom kvartalu 2022. godine u Vojvodini zaposleno 4.728 lica više u odnosu na isti period prošle godine.

„Od 2016. godine kada sam imenovan za predsednika Pokrajinske vlade, u Vojvodini je bilo 165.000 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a danas se, prvi put od 1987. godine, približavamo broju manjem od 90.000 nezaposlenih, i na to sam veoma ponosan“, kazao je predsednik Mirović.

Događaju su prisustvovali i direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.