Mirović primio ambasadora Finske i članove Nordijske poslovne alijanse

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas u Pokrajinskoj vladi sa ambasadorom Finske Pertijem Ikonenom i članovima Nordijske poslovne alijanse, koja okuplja kompanije iz Danske, Finske, Norveške, Islanda i Švedske sa poslovanjem na srpskom tržištu.

Na sastanku Pokrajinskoj vladi, razgovarano je o mogućnostima saradnje u cilju povezivanja predstavnika kompanija Nordijske poslovne alijanske i domaćih kompanija, kao i postizanja njihove bolje vidljivosti i pozicioniranja kada je u pitanju tržište Vojvodine.

Mirović je naveo da je današnji susret prilika da se vode konkretniji dogovori kada je reč o ekonomskoj saradnji, privrednim kontaktima, razmeni informacija, različitih potencijala kao i o mnogim drugim pitanjima.

„Imamo veoma dobre ekonomske pokazatelje kada je o Vojvodini reč, značajan pad broja nezaposlenih, dobre pokazatelje u izvozu, takođe veoma dobre podatke kada je reč o broju turista koji je uvećan za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, istakao je Mirović i izrazio zadovoljstvo posetom brojnih privrednika, naglasivši da se Vojvodina uklapa u nacionalne ekonomske trendove a u nekim oblastima prednjači.

Finski ambasador Ikonen je upoznao delegaciju Pokrajinske vlade sa potencijalima zemalja i kompanija Nordijske poslovne alijanse i naglasio da sada, kada se Srbija sve više približava integracijama Evropskoj uniji, nordijske zemlje nastoje da podrže proces pridruživanja a njihove kompanije pokazuju sve veća interesovanja za ulaganja na teritoriji Republike Srbije.

asmina Vignjević, predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse, naglasila je da je jedan od osnovnih ciljeva ove poslovne koalicije poboljšanje celokupne poslovne klime i nordijskih vrednosti kao što je zaštitna životne sredine.

Ona je dodala da nordijske kompanije osim investiranja, žele da ulažu u lokalne zajednice ostavljajući dobit u granicama naše zemlje.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za međuregionalnu sardnju Ognjen Bjelić, savetnik predsednika za međunarodne odnose Senka Bengin, te brojni direktori i predstavnici kompanija Nordijske poslovne alijanse.