Milićević i Bjelić razgovarali sa privrednicima u Odžacima o razvoju na lokalu

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić posetili su u utorak, 18. aprila 2017. godine, Odžake, gde je na okruglom stolu pod nazivom „Razvoj, potencijali i problemi privrede u opštini Odžaci“, razgovarao sa privrednicima odžačke opštine o njihovoj ulozi u razvoju privrede na lokalu, kao i o trenutnim prilikama i problemima sa kojima se suočava privreda u odžačkoj opštini.

Kako je Đorđe Milićević uoči okruglog stola izjavio predstavnicima medija, ovakav susret predstavnika opštinskog i pokrajinskog rukovodstva sa privrednicima, dobra je prilika da se u direktnom susretu čuje šta je to što preduzetnici trenutno rade, koje nove programe razvijaju, ali i da se vidi sa kojim se problemima u radu susreću, kako bi ih zajednički rešavali. On je rekao da će Pokrajinska vlada, u okviru saradnje svih nivoa vlasti – republičke, pokrajinske i lokalne, u skladu sa svojim nadležnostima, činiti sve da olakša privrednicima svakodnevno poslovanje, ali i da stvara uslove za dalji razvoj.

„Ovo je prilika i da mi iz Pokrajinske vlade predstavimo mere za subvencije za podsticaj svih vidova privredne delatnosti. U 2017. godini u pokrajinskom budžetu su predviđene značajne mere za podsticaj poljoprivrede, privrede, i oblasti turizma i usluga“, istakao je potpredsednik Milićević i naveo da će u daljim kontaktima i razgovorima biti moguće proceniti koje bi to još mere mogle biti usvojene, kako bi se još više podstakao privredni razvoj i olakšao rad privrednicima.

Milićevićević je podsetio na to da je najvažniji prioritet u programu Pokrajinske vlade upravo brži ekonomski razvoj, i kao najznačajniju vest za sve privrednike naveo formiranje Razvojne agencije Vojvodine, formirane na inicijativu Pokrajinske vlade. Cilj ove Agencije je direktno subvencionisanje novih proizvodnih pogona i otvaranje novih radnih mesta bespovratnim sredstvima, uz vrlo jasne kriterijume za dodelu ovih sredstava, kao i kroz vrlo jasno definisane instrumente obezbeđenja od strane privrede za povlačenje ovih podsticajnih sredstava.
„Ovo je veoma važna vest i vetar u leđa privredi“, rekao je potpredsednik Milićević danas u Odžacima.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je rekao na okruglom stolu i da se najbolji rezultati postižu ukoliko se radi zajednički, punom saradnjom privrednika i predstavnika lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti, kao i da su zajednički ciljevi brži ekonomski razvoj, ravnomeran regionalni razvoj i smanjivanje razlika između razvijenih i manje razvijenih naselja, cilj da u svakoj opštini funkcioniše barem jedna radna ili industrijska zona, otvaranje novih radnih mesta i bolji kvalitet života.

Milićević je rekao da je Pokrajinska vlada tokom 10 meseci od trenutka konstituisanja, to vreme posvetila analizi zatečenog stanja, nakon čega je preduzela konkretne korake: refinansiranje i restruktuiranje javnog duga, kao i formulisanje prioriteta koji su iskazani u usvojenom budžetu za tekuću godinu. Kako je naglasio, konsolidacijom javnih finansija ostvarene su značajne uštede, a poslata je i jasna poruka o tome na koji se način mora upravljati javnim finansijama. Brži ekonomski razvoj, koji će pratiti i razvoj u drugim oblastima – zdravstvu, kulturi, zaštiti životne sredine, cilj je Pokrajinske vlade koja, ostvarivanjem tog cilja, doprinosi bržem i jačem razvoju Republike Srbije.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić rekao je na današnjem okruglom stolu da je sekretarijat koji vodi u dnevnoj komunikaciji sa lokalnim samoupravama u Pokrajini, kao i da su informisanost o institucionalnim kapacitetima i priprema projekata za konkurisanje kod evropskih fondova ključne aktivnosti na kojima ovaj sekretarijat u saradnji sa lokalnim samoupravama radi.

U današnjem aktivnom razgovoru sa privrednicima, poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima kompanija koje posluju u Odžacima, učestvovale su i potpredsednica Skupštine APV Snežana Sedlar i predsednica Privremenog organa opštine Odžaci Latinka Vasiljević. Ocenjeno je da je potrebno nastaviti praksu ovakvih direktnih susreta, kako bi se razmenom informacija o idejama, planovima i projektima, uz zajednički rad ostvarili i najbolji rezultati.