Mirović: Konkretizovani koraci u saradnji sa Almatinskom oblasti

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zajedno sa potpredsednikom Đorđem Milićevićem, primio je danas delegaciju Kazahstana, predvođenu zamenikom guvernera Almatinske oblasti, Beskimpirov Serikžanom Isljamovičem i saradnicima.

Tokom razgovora u Pokrajinskoj vladi, istaknuta je potreba za konkretizacijom koraka u saradnji dveju regija, koja bi mogla da se odvija putem brojnih direktnih investicija u oblasti poljoprivrede i razmene znanja u naučnoistraživačkoj delatnosti.

Mirović je istakao da postoje ogromni potencijali obe zemlje, najpre u oblasti poljoprivrede za čiju saradnju su postavljeni izuzetni temelji pre svega na republičkom, a potom i na pokrajinskom nivou.

„Današnjom posetom našim institutima, ustanovama i poljoprivrednim kompanijama sa programima koje smo pripremili, stvaramo uslove za konkretne modele saradnje koje ćemo formirati,“ rekao je Mirović, dodajući da osim prosperitetne saradanje u oblasti biznisa ovo predstvlja i učvršćivanje prijateljskih veza dveju država.

Mirović i Isljamovič su se saglasili da osim potencijala u poljoprivredi, postoje velike mogućnosti za saradnju u oblasti turizma, kulture i obrazovanja, putem direktnih investicija i razmene znanja, programa, kao i studenata između Univerziteta dveju regija.

Isljamovič je izrazio zadovoljstvo posetom, i nadu da bi današnji susreti između predstavnika instituta već sada mogli doneti konkretne ugovore i rezultate. On je dodao da Vojvodina poseduje izuzetne resurse u proizvodnji mlečnih proizvoda, što predstavlja jedan od fokusa za buduću saradnju. Zamenik guvernera, je ukazao i na interes kazahstanskih vlasti za investiranje u oblasti banjskih resursa Vojvodine.

U cilju sveobuhvatnijeg uvida u agrarne potencijale Vojvodine, delegacija Kazahstana je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjenom Bjelićem, posetila savremenu farmu za proizvodnju mlečnih proizvoda „Mužlai“ u Bačkom Gradištu i Institut NS seme u Novom Sadu.

Susretu su osim ambasadora, Nurbaha Rustemova i Eržana Žerlikanova, prisustvovali i brojni predstavnici vodećih kompanija, instituta i direkcija iz oblasti agrarnog razvoja više kazahstanskih regija.

Članovi delegacije su zajedno sa potpredsednikom Milićevićem, današnju posetu nastavili obilaskom naučnoistraživačkog instituta „BioSense“ gde su prezentovani savremeni metodi za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija u biosistemima koji se primenjuju u Vojvodini.