U Matici srpskoj održana Konferencija Srba iz regiona

Pomoćnik pokrajinskog sekretara ze regionalni razvoj, međuregionalu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, prisustvovao je danas godišnjoj sednici Konferencije Srba iz regiona koja je ove godine okupila krovne organizacije Srba iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Rumunije.

„Današnji događaj prerasta u tradicionalno okupljanje udruženja srpskog naroda kao izraz naše iskrene sabornosti i solidarnosti na prostorima izvan granica Republike Srbije, kao matice srpskog naroda“, poručio je Drakulić istakavši da Pokrajinska vlada kroz aktivnosti koje sprovodi nastoji da sistemski podržava i sprovodi projekte privredne i kulturne saradnje sa našim partnerim iz svih osam zemalja regiona.

On je naglasio da će dinamika te saradnje u narednom periodu u najvećoj meri zavisiti od svih nas koji prihvatamo političku opredeljenost Srbije i pokrajine Vojvodine za razvijanje dobrih odnosa među Srbima u regionu i želju da takva saradnja, pored bratske i prijateljske povezanosti, bude zasnovana na projektima koji će nas trajno povezivati i manifestovati našu odgovornost prema zajedničkoj sudbini našeg naroda na ovim prostorima.

 „Matica srpska počiva na ideji da odbranu soptvenog identiteta i opstanka, možemo  očuvati  i izdejstvovati pre svega kulturom“, izjavio je predsednik Matice srpske i domaćin skupa prof. dr Dragan Stanić, naglasivši da će ova institucija uvek biti oslonac inicijativama poput današnje.

Konferencija Srba u regionu je organizacija koja okuplja Srbe iz osam zemalja regiona. Osnovana je 2015. godine u cilju unapređenja međusobne saradnje i komunikacije sa matičnom Republikom Srbijom a sednice su do sada održane u Budimpešti, Podgorici, Palama, Beogradu i Temišvaru.

Pored predstvanika korovnih organizacija iz osam zemalja regiona, sednici je prisustvovao i dugogodišnji član udruženja Momčilo Krajišnik.