Bjelić na prvoj Konferenciji o javno-privatnom partnerstvu u Srbiji

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, prisustvovao je danas u Beogradu u svojstvu predstavnika AP Vojvodine u Komisiji za javno-privatno partnerstvo, prvoj Konferenciji o javno-privatnom partnerstvu u Srbiji.

Događaj pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija i Društva procenitelja Srbije, otvorila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije, Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je istakla da je današnji skup posvećen izazovima u domenu infrastrukture i pitanjima kako inovacije u realizaciji projekata, nabavci i tehnologiji mogu pomoći u rešavanju infrastrukturalnih problema.

Kao potencijalne projekte za koje postoji mogućnost ulaganja kroz JPP, Mihajlovićeva je navela deonicu auto-puta na Koridoru 11, od Požege do Boljara, Fruškogorski koridor i prugu od Aerodroma “Nikola Tesla” do Novog Beograda i podsetila da je zadatak Vlade da učini Srbiju još atraktivnijom za ovaj vid ulaganja.

Kako je resorni sekretar Bjelić ocenio, cilj prve srpske konferencije bio je okupljanje i povezivanje investitora i stručnjaka sa svim relevantnim državnim, finansijskim i društvenim stejkholderima, što je danas i postignuto.

Važne teme diskusija bile su: korištenje javno-privatnog partnerstva kao modela za projekte javne infrastrukture, zatim investiranje u infrastrukturu putem javno-privatnih partnerstva. Takođe, razmatrano je i kako kreirati uspešne JPP projekte, kao i upotreba finansijskih, konsultantskih i građevinskih usluga za uspešnu implementaciju JPP projekata, a prezentovani su i primeri najbolje JPP prakse iz Srbije i regiona.