Jačanje regionalne saradnje između AP Vojvodine i Belorusije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ambasadora Belorusije u Republici Srbiji Nj.E. Vladimira Čuševa, a sastanku je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić. Na sastanku je razgovarano o uspostavljanju regionalne saradnje između beloruske Gomeljske oblasti i AP Vojvodine, što će otvoriti prostor za dalje jačanje privredne i trgovinske, ali i kulturne saradnje između naše pokrajine i Belorisije.

Predsednik Mirović je u razgovoru istakao da je Belorusija uvek bila dobar i pouzdan poslovni partner Republici Srbiji i AP Vojvodini, te da pored jakih ekonomskih i privrednih veza, tu saradnju karakteriše i tradicionalno prijateljstvo srpskog i beloruskog naroda.
– Pokrajina Vojvodina je otvorena za unapređenje saradnje sa Belorusijom, posebno u ekonomskoj sferi. Prostora ima i za saradnju u drugim oblastima, kao što su privlačenje stranih ulagača, poljoprivreda, kultura. Zbog toga smo spremni da, u obostranom interesu, na operativan način podržimo uspostavljanje saradnje naših regiona – rekao je predsednik Mirović.

Ambasador Vladimir Čušev je rekao da je saradnja jedne od najjačih ekonomskih oblasti u Belorusiji – Gomeljske oblasti i pokrajine Vojvodine, korak dalje u jačanju tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Belorusije. Čušev je još dodao da je pored ekonomske, za Belorusiju važno i jačanje kulturne saradnje sa prijateljskim srpskim narodom.
U tom smislu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prihvatio je da bude pokrovitelj izložbe „Belorusija u Prvom svetskom ratu“, koja će biti održana 9. novembra, kada se obeležava Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Takođe, Pokrajinska vlada podržaće i organizovanje zajedničkog koncerta mladih filharmoničara iz Srbije i Belorusije, koji će biti održan u Beogradu i Novom Sadu, 19. i 20. oktobra.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i počasni konzul Belorusije u Srbiji Dragoljub Švonja, savetnik za trgovinsko ekonomsku saradnju u Ambasadi Belorusije Viktor Čikilevski i savetnik predsednika Pokrajinske vlade Senka Bengin.