Intenziviranje saradnje između AP Vojvodine i italijanske pokrajine Friuli Venecija Đulija

sporazum o saradnji AP Vojvodine i Autonomne Regije Friuli Venecija Đulija zaključen 2012. godine u Novom Sadu

Pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić, sastala se u Pokrajinskoj vladi sa delegacijom italijanske pokrajine Friuli Venecija Đulija, predvođenom regionalnim ministrom za poljoprivredu, šumarstvo, ribolov i planinske resurse Stefanom Zainerom i saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o inteziviranju saradnje dvaju regija s obzirom na to da je poslednji sporazum o saradnji AP Vojvodine i Autonomne Regije Friuli Venecija Đulija zaključen 2012. godine u Novom Sadu.

Enderićeva i Zainer su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje povezivanjem privrednih subjekata, te u oblasti turizma i informacionih tehnologija sa posebnim akcentom na poljoprivredu, a italijanska strana izrazila je ineteresovanje za učešće na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Predsednik Sajma Pordenone Fiere, Renato Pujati istakao je da su italijanske kolege posebno zainteresovane za uspostavljanje saradnje sa Institutom Biosens, naročito kada je u pitanju korišćenje vode i savremenih sistema za navodnjavanje. On je tom prilikom uputio poziv delegaciji AP Vojvodine, da ove godine uzmu učešće na sajmu „Pordenone Fiere“ jednom od najznačajnijih međunarodnih sajmova u Italiji.

U cilju što efikasnije razmene informacija o potencijalnim oblastima za saradnju, predstavnici Razvojne agencije Vojvodine predstavili su italijanskoj delegaciji privredne i turističke potenacijale AP Vojvodine.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisutvovao je i direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević, direktorka Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Alma Mons- Ltd, Milica Vračarević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Nemanja Ivanović i drugi.