Inicijativa za osnivanje SPD Fondacije „Privrednik” u Republici Srpskoj

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, kao član delegacije Fondacije „Privrednik” koju je predvodio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, razgovarao je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Na sastanku su razgovarali o inicijativi za otvaranje podružnice Fondacije „Privrednik” u Republici Srpskoj, čiji je cilj pružanje pomoći darovitoj, siromašnoj deci i studentima na svim prostorima gde živi srpski narod.

Tom prilikom, predsednik Dodik i premijerka Cvijanović pružili su podršku pomenutoj inicijativi, posebno imajući u vidu ranije zasluge Fondacije „Privrednik” u školovanju velikog broja srpskih učenika i studenata, te su naglasili to da će formiranje podružnice u Banjaluci imati veliki značaj za Republiku Srpsku.

Od njenog osnivanja 1897. godine u Zagrebu, pa sve do kraja Drugog svetskog rata, Fondacija „Privrednik” omogućila je školovanje više od četrdeset hiljada dece.

Pored humanitarne misije, Fondacija „Privrednik” ima i značajnu pedagoško-obrazovnu, kao i kulturnu misiju, te kod mladih ljudi razvija osećaj nacionalnog ponosa i pripadnosti jednoj kulturi, istoriji i tradiciji.

Nakon zabrane uvedene 1946. godine, Fondacija „Privrednik” je obnovljena na Osnivačkoj skupštini 1993. godine u Novom Sadu.

U izmenjenim istorijskim i društvenim okolnostima, Fondacija „Privrednik” danas deluje u Republici Hrvatskoj, sa sedištem u Zagrebu i u Republici Srbiji, sa sedištem u Novom Sadu.