Mirović i Fontana o nastavku i proširivanju saradnje Vojvodine i Lombardije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa predsednikom italijanske regije Lombardija Atiliom Fontanom, sa kojim je razgovarao o intenziviranju i proširivanju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Mirović i Fontana su se saglasili da je današnji susret odraz dobrih institucionalnih i privrednih odnosa, ali i prilika za unapređivanje veza.

„Razmenili smo mišljenja, analizirali dosadašnju saradnju i dogovorili potpisivanje odnosno inoviranje sporazuma od pre pet godina. Cilj nam je da konkretnim predlozima damo novi kvalitet našim odnosima. Naša saradnja će se bazirati na tehnološkom razvoju, povezivanju nauke i privrede i podsticanju italijanskih privrednika da ulažu u Vojvodini“, izjavio je Mirović.

Mirović je podsetio na to da danas imamo više od 100 italijanskih kompanija koje zapošljavaju 11.000 ljudi u Vojvodini.

„Na nacionalnom nivou i na nivou Vojvodine, Italija zauzima treće mesto kada je reč o ekonomskoj razmeni. Posebno smo zainteresovani za saradnju u oblastima visokih tehnologija i prehrambene industrije zbog potencijala koje imamo“, naveo je Mirović.

Na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi ocenjeno je da AP Vojvodina i Lombardija imaju dobru dugogodišnju saradnju, posebno u oblastima privrede, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja i kulture.

„Želimo da nastavimo saradnju koja je doprinela tome da italijanski preduzetnici vide Vojvodinu kao mesto u kome može da se posluje i ulaže. Osnov za to je saradnja na institucionalnom nivou koja nam omogućuje da se zajednički borimo za budućnost i dođemo do rešenja koja nam mogu pomoći u boljem viđenju perspektive naših pokrajina“, rekao je Fontana.

Lombardija je jedna od najrazvijenijih regija u Italiji sa više od 9,5 miliona stanovnika. Reč je o važnom turističkom regionu sa veoma razvijenom poljoprivredom i industrijom.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević i ambasador Italije Luka Gori, privrednici i predstavnici univerziteta iz Italije.