Nebojša Drakulić na 13.Konferenciji evropskih regija i gradova u Salcburgu

Pomoćnik pokrajinskog sekretara  za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić učestvovao je na ovogodišnjoj  trodnevnoj  13.Konferenciji evropskih  regija i gradova koja se održala  u  Saveznoj austrijskoj pokrajini Salcburg u organizaciji Instituta evropskih regiona (IRE- institut der regionen Europas) i grada Salcburga.

Pomoćnik Drakulić  tokom svog boravka u Salcburgu prvog dana  prisustvovao je svečanom otvaranju konferencije i učestvovao je na panelu  „Sledeća generacija država novih članica  EU“ gde  su uvodni predavači bili predsednik Evropskog komiteta regiona  Karl Heinc Lamberc (Karl-Hilnz Lambertz), zamenik gradonačelnika grada Salcburga  Harald Preuner (Harald Preuner), predsednik Savezne pokrajine Salcburg Vilfred Hauslajer (Wilfried Hauslauer), ministarka za evropske integracije Republike Srbije  Jadranka Joksimović, i gde je glavni referat dao evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju  Johanes Han  (Johannes Hahn).

Drugog dana konferencije održane su panel diskusije „Kako održati ruralne regije privlačnim za buduće generacije“, „Sledeća generacija obnovljive energije“ i „ Start-ap preduzeća-budućnost  novih generacija“ na kojima su predavači bili eminentni stručnjaci iz  sveta politike, novinarstva, obrazovanja i preduzetništva.

Na marginama sastanaka Darkulić se sastao i sa predsednikom Instituta regiona Evrope  i savetnikom  evropskog komesara Johanesa Hana prof. dr Francom Šausbergerom (Franz Schausberger).

Institut regiona Evrope  obuhvata više od 130 regija, gradova, lokalnih samouprava i privatnih preduzeća  iz 23 evropske zemlje povezanih zajedničkim  interesom  da svoje ideje pretoče u akciju i ojačaju važnost regionalnog i lokalnog nivoa u procesu donošenja političkih odluka.