Delegacija Pokrajinske vlade na Evropskom samitu regiona i gradova

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i potpredsednici Pokrajinske vlade Ivan Đoković i Mihalj Njilaš učestvovali su na 7. Evropskom samitu regiona i gradova u Bratislavi.

Evropski samit regiona i gradova, koji se organizuje svake dve godine, okuplja političare sa svih nivoa vlasti u Evropi. Tokom dva dana predstavnici vlasti na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i evropskom nivou, kao i stručnjaci iz raznih oblasti razgovarali su o politikama koje utiču na svakodnevni život i poslovanje u svim regionima Evrope. Ovakvi skupovi doprinose razmeni lokalnih iskustava i njihovom inkorporiranju u politike i mere koje će oblikovati evropski ekonomski i društveni život u budućnosti.

Samit, na kojem se okupilo oko 700 učesnika iz cele Evrope, jedan je od najvećih događaja koji se održava u Bratislavi za vreme slovačkog predsedavanja Evropskom unijom u čijim fokusu će biti investicije i bolje prekogranično povezivanje u cilju ostvarivanja pametne, zelene i održive privrede i smanjivanja ekonomskih razlika između regiona Evrope.

Pored Komiteta regiona u organizaciji ovogodišnjeg samita učestvuju i Grad Bratislava i Bratislavski Samoupravni region sa kojim AP Vojvodina ima potpisan Sporazum o saradnji.

Učešće predstavnika AP Vojvodine predstavlja priliku za razmenu iskustava i uspostavljanje kontakata sa predstavnicima drugih regija u Evropi, a takođe je značajno, jer je Slovačka 1. jula preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije.

Komitet regiona će tokom samita usvojiti Deklaraciju iz Bratislave u kojoj se predlažu načini unapređivanja i podsticanja ulaganja u evropske regione i gradove. Ovom deklaracijom će se utvrditi osnove za dugoročniju strategiju Odbora za ulaganja čiji je cilj, u sklopu doprinosa oblikovanju budžeta i kohezione politike EU-a nakon 2020. godine, pojednostavljivanje korišćenja fondova EU-a i privatnog finansiranja.

Potpredsedik Pokrajinske vlade Ivan Đoković i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prvog dana Samita sastali su se sa predsednikom regionalne Skupštine regiona Fruli-Venecija-Đulija Franki Jakopom i potvrdili obostranu spremnost za intenzivniju saradnju dva regiona.

Predstavnicima AP Vojvodine domaćin je bio ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Nj.E. Šanji Demarku, koji je goste iz Vojvodine upoznao o aktivnostima u toku trajanja Samita i izrazio podršku u nastojanju Pokrajinske vlade da pomogne Slovačku nacionalnu zajednicu u Vojvodini.

Drugog dana Samita delegacija Pokrajinske vlade sastala se sa predsednikom Regionalne Skupštine Lombardije Rafaelom Katoneom i istakla značaj međusobne saradnje u narednom periodu.

U razgovoru sa predsednikom Bratislavskog regiona Pavelom Frešom naglašen je značaj kontinuirane i intenzivne saradnje dva regiona, koja se ogleda u razmeni iskustava i budućih programskih planova.

Na završetku drugog dana Samita delegaciju Pokrajinske vlade primio je predsednik Evropskog Komiteta regiona Marku Markula, koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva delegacije AP vojvodine na Samitu.