Delegacija AP Vojvodine na studijskom putovanju u Poljskoj u okviru projekta „Javna diplomatija 2022“

Delegacija AP Vojvodine koju je predvodila pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić, boravila je u višednevnoj poseti Žešovu (Poljska) u Potkapartskom regionu u okviru projekta „Javna diplomatija 2022“ u kojem je učešće uzela i AP Vojvodina.

Enderićeva se tokom boravka u Žešovu sastala sa maršalom Potkarpatskog regiona Vladislavom Ortilom kao i ambasadorom Republike Srbije u Poljskoj, Nebojšom Košutićem. Na sastanku je ocenjeno da su odnosi između dva regiona veoma dobri, kao i da postoji prostor za inteziviranje dalje saradnje koja bi mogla biti realizovana potpisivanjem Zajedničke izjave o saradnji između AP Vojvodine i Potkapartskog vojvodstva.

Članovi delegacije AP Vojvodine, koju su činili predstvanici Pokrajinske vlade, Naučno-tehnološkog parka Novi Sad kao i predstavnici Skupštine AP Vojvodine, tokom višednevnog boravka obišli su Univerzitet u Žešovu u okviru kojeg deluje i Centar za inovacije, tehnički i prirodni transfer znanja, zatim Potkarpatski IT klaster, udruženje PRO CARPATHIA zaduženo za razvoj i promociju Potkarpatske oblasti i pridruženih klastera kao i Naučno-tehnološkog parka Aeropolis koji predstavlja jednu od najatraktivnijih investicionih lokacija u jugoistočnoj Poljskoj.

Enderićeva je ocenila da je tokom boravka u Žešovu ostvarena dobra razmena znanja i iskustava između Potkarpatskog regiona i AP Vojvodine, te su prikazani primeri dobre prakse u pogledu korišćenja fondova Evropske unije i funkcionisanja jedinica lokalne samouprave u Potkarpatskom regionu, što je, kako je rekla, u ovom periodu od izuzetnog značaja za AP Vojvodinu. Takođe, ojačani su bilateralni odnosi između regiona u cilju negovanja i unapređivanja buduće saradnje.