Delegacija AP Vojvodine boravila u višednevnoj poseti Austriji

Delegacija AP Vojvodine predvođena pomoćnicom sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosavom Enderić boravila je u višednevnoj poseti u Garcu, gde su se sastali sa predstavnicima Instituta za stručnu obuku i podučavanje odraslih Privredne komore Štajerske, čelnicima Turističke oragizacije Štajerske i kulturnim poslenicima.

Članovi delegacije AP Vojvodine, sastali su se sa direktorom Instituta „WIFI Steiermark“, Martinom Nojbauerom i savetnicom za međunarodne odnose u Školskom odboru za obrazovanje Štajerske Iris Heinzel.

Na sastanku je razgovarano o budućnosti obrazovanja, digitalizaciji, virtuelnoj stvarnosti, programima mobilnosti Evropske unije, razmenama znanja i veština iz prakse učitelja i nastavnika, te o razmeni učenika. Takođe, bilo je reči o turizmu kao platformi za međuregionalnu saradnju, podučavanju izvrsnosti u turizmu i spoju turizma i zdravlja, a ocenjeno je da postoji prostor za intenziviranje saradnje, realizaciju zajedničkih projekata kao i razmenu učenika između AP Vojvodine i Štajerske.

Dve strane dogovorile su i produbljivanje saradnje kroz učešće u Savezu Alpe Jadran i realizaciju projekata iz domena kulture. Tokom boravka u Gracu članovi delegacije AP Vojvodine obišli su vinsku školu Silberberg gde je diskutovano o konceptu dualnog obrazovanja, a razgovarano je i o mogućnostima stručne prakse i učeničke razmene.

U višednevnoj radnoj poseti Gracu, bili su i podsekretar za privredu i turizam Slavoljub Arsenijević, podsekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Stanislav Radulović i načelnik odeljenja u Sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Goran Dragosavljević.