Delegacija AP Vojvodine boravila u radnoj poseti Beču

Članovi delegacije AP Vojvodine predvođeni pomoćnicom sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosavom Enderić boravili su u višednevnoj poseti Beču gde su prisustvovali Dunavskoj konferenciji „Rastemo zajedno ili se razilazimo“.

Konefrencija je održana u organizaciji Generalnog sekretarijata Radne zajednice podunavskih regija, kojom trenutno predsedava AP Vojvodina a u fokusu su bile teme koje se tiču izazova sa kojima se evropske zemlje suočavaju.

Enderićeva je ocenila da je učešće delegacije AP Vojvodine na konferencijama ovog tipa od izuzetnog značaja, pre svega jer otvara mogućnosti za razmenu znanja, iskustava i novih perspektiva između zemalja regiona a doprinosi i jačanju bilateralnih odnosa.

Tokom boravka u Beču, Enderićeva se sa saradnicima, sastala i sa predstavnicima Generalnog sekretarijata Radne zajednice podunavskih regija, Terezom Štimer i Sebastijanom Šeferom.

Na sastanku je razgovarano o planiranju aktivnosti kojima AP Vojvodina završava svoj mandat predsedavanjem a diskutovano je takođe i o datumu primopredaje predsedavanjem koje bi trebalo da se izvrši u martu ili aprilu naredne godine.

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnostima za intenziviranje saradnje između kulturnih institucija, kao i o uspostavljanju saradnje između naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu sa naučno-tehnološkim parkovima u podunavskim regijama.

Delegacija AP Vojvodine posetila je i Srpsko prosvijetno i kulturno društvo „Prosvijeta“ koje deluje u Beču od 1902. godine a njihove aktivnosti su kako je rečeno, okrenute u smeru jačanja i ujedinjenja srpske dijaspore sa ciljem očuvanja srpskog kulturnog i duhovnog identiteta u Austriji.

Višednevnoj poseti Beču, prisustvovali su i pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku i građevinarstvo, Nebojša Vojnović, pomoćnica sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Anastazija Stojšić Milosavljević i podsekretar u sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Stanislav Radulović.