Četvrti Regionalni poslovni forum

U Privrednoj komori Vojvodine održan je 4. Regionalni poslovni forum. Na inicijativu Skupštine evropskih regija (AER), Forum je pokrenut pre četiri godine, a ove godine organizovan je zajedno sa Skupštinom AP Vojvodine, Pokrajinskom vladom, Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine, Evropskom preduzetničkom mrežom i Fondom „Evropski poslovi“.

Otvarajući skup predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je ovaj dan veoma značajan jer predstavlja potvrdu ispravnosti politike saradnje, traženja partnerstva, rešenja i svega onoga što nas čini boljim i snažnijim.

„To nas dovodi do našeg četvrtog Regionalnog poslovnog foruma, koji nam je poverio AER. Sada smo postigli dogovor da ćemo ga organizovati i naredne tri godine, jer su u nama prepoznali odanog partnera. Koliko smo uspeli u svojim namerama, pokazuje činjenica da je ovaj forum najveći do sada, što ga čini u ovoj godini najprestižnijom manifestacijom koju su organizovale pokrajinske institucije. To potvrđuju brojevi –prijavljeno je 230 učesnika iz 35 zemalja, sa četiri kontinenta, iz 69 regija“, rekao je Pastor.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakao je da je cilj današnjeg foruma povezivanje privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine sa onima iz regiona i sveta.

“Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj ove godine je predvideo sredstva i investirao 300 miliona dinara u mere podrške privrednom razvoju, a da je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade upravo privredni razvoj, govori podatak da će sledeće godine samo preko resornog sekretarijata biti investirano 660 miliona dinara u mere u toj oblasti”, istakao je Sofić.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da su među prijavljenima, pored kompanija, i razvojne agencije, privredne komore, ambasade, klasteri, što može da poveća broj učesnika i na više od hiljadu.

„Cilj Foruma je svakako povezivanje naših privrednika i uključivanje naših kompanija u međunarodnu podelu rada. Rezultati pokazuju da je za prvih devet meseci spoljnotrgovinska razmena AP Vojvodine bila vredna 11,6 milijardi evra, što je 30 odsto više nego prethodne godine, a za 23 odsto više u odnosu na pretkriznu 2019. godinu. Ovakvom sinergijom institucija možemo ostvariti samo još bolje rezultate“, naglasio je Vučurević.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj rekao je da će država Srbija svojim infrastrukturnim projektima značajno uticati na rast BDP-a, a da i dalje postoji prostor za rast investicija domaćih kompanija.

„Na nama je da im omogućimo da dođu do razvoja, pronalaženjem novih tržišta, pronalaženjem partnera i promocijom njihovih kompanija. Upravo ovaj forum je jedan od pravih načina da se to i desi“, naveo je Žeželj.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ Aleksandar Simurdić istakao je zadovoljstvo što je Fond partner na ovakvom događaju, najvećem ovog profila u zemlji, koji za cilj ima jačanje regionalne ekonomske saradnje.

U svom obraćanju putem video-linka evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da pozdravlja održavanje Regionalnog poslovnog foruma u Novom Sadu, kao i to da iz EU stiže snažna podrška zemljama Zapadnog Balkana. Varhelji je istakao značaj plana za oporavak regiona, koji će doneti gotovo 30 milijardi evra investicija. On je naglasio da ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana iziskuje čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, te da zemlje ovog regiona imaju veće šanse ukoliko zajednički nastupaju na evropskom tržištu. Evropski komesar je rekao i to da Evropska komisija daje podršku otvaranju novih poglavlja zemljama Zapadnog Balkana koje su u procesu prirstupanja Uniji.

Učesnike Foruma pozdravio je i predsednik Skupštine evropskih regija (AER) Magnus Berndson, koji se zahvalio potpredsedniku Skupštine AP Vojvodine i potpredsedniku AER-a Damiru Zobenici na posvećenosti u organizaciji današnjeg događaja i njegovom doprinosu radu evropske mreže regiona, s obzirom na činjenicu da je on inicijator već tradicionalnog održavanja Regionalnog poslovnog foruma u AP Vojvodini.

Na Forumu se predstavilo i pet regiona iz Francuske, Irske, Norveške, NR Kine i Austrije.