Ognjen Bjelić učestvuje na Regionalnom ekonomsko-diplomatskom samitu u Varšavi

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić boravi u dvodnevnoj poseti Poljskoj, gde prisustvuje Regionalnom ekonomsko-diplomatskom samitu 2019. u Varšavi.

Dvodnevni samit u organizaciji Ministarstva preduzetništva i tehnologije, otvorili su premijer Republike Poljske Mateuš Moravijecki i ministarka za preduzetništvo i tehnologije Jadviga Emilevič, ukazavši u pozdravnom govoru na pitanje povećanja atraktivnosti regiona i lokalnih zajednica, kroz stimulisanje i uključivanje glavnih aktera iz privrednog i naučnog sektora.

Sekretar Bjelić prisustvovao je danas i potpisivanju međunarodne deklaracije „Evropskog saveza klastera“ – inicijative koja ima za cilj jačanje evropskih klastera i uspostavljanje saveza među evropskim krovnim organizacijama, poput poljskog udruženja klastera.

Tim povodom Bjelić je istakao da udruživanja u klastere i povezivanje samih klastera igraju važnu ulogu cilju ukupnog regionalnog razvoja.

Samit je okupio brojne domaće i strane zainteresovane učesnike u tri tematske oblasti – lokalna samouprava, biznis i nauka, te donosioce odluka na regionalnom i nacionalnom nivou, kao i stručnjake koji rade u institucijama samouprave. Među institucijama pozvanim na saradnju su predstavnici centralnih i regionalnih vlada, svih grana i nivoa lokalnih uprava i organizacija samouprave; institucije ekonomske samouprave; predstavnici lokalnog poslovanja; analitički i istraživački centri kao i nezavisni eksperti iz Poljske i sveta.

Više od hiljadu učesnika i 100 panelista, kroz uvodne i paralelne sesije, te četiri plenarana zasedanja, diskutovaće o promovisanju regionalne saradnje u određenim oblastima, stvaranju jedinstvene platforme za razmenu i uspostavljanje kontakata između zainteresovanih strana iz zemlje i inostranstva, raspravljajući o strateškim oblastima regionalne saradnje.

Očekuje se da će konferencija podstaći i olakšati raspravu unutar učesnika na temu sveobuhvatnog pristupa pitanjima regionalne i ekonomske diplomatije, osim promovisanja teritorijalne i naučne saradnje.