Pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić poručio u Bačkoj Topoli da sve snage usmere na razvoj i stvaranje radnih mesta

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić poručio je, nakon radnog sastanka sa predsednikom opštine Gaborom Kišlinderom i njegovim saradnicima, da je prioritet Pokrajinske vlade razvoj svih opština u Vojvodini i stvaranje novih radnih mesta, kako bi se smanjila nezaposlenost i pozvao čelnike ove opštine da sve snage usmere na razvoj opštine, pripremu projekata za eksterno finansiranje i obuku zaposlenih u javnoj administraciji.

„Mi želimo da odredite tri do četiri prioriteta i da sve snage i fokus usmerite u tom pravcu. Lokalne samouprave moraju da se okrenu eksternim izvorima finansiranja iz evropskih fondova i da ulažu u razvojne projekte, a Pokrajinska vlada će im u tome pružiti podršku. Razvoj se dešava na lokalnom nivou, a predstavnici gradova i opština moraju da rade na svojoj efikasnosti i efektivnosti“, rekao je sekretar Bjelić i naglasio da je Vlada Vojvodine svoj prioritet smanjenja nezaposlenosti podigla na najviši nivo i daće programi razvoja ići u tom smeru.

On je dodao da će fokus biti i na 19 opština koje pripadaju trećoj i četvrtoj grupi nerazvijenih opština i pozvao opštine koje imaju iskustva u implementaciji projekata da svoje znanje i iskustvo podele sa kolegama u drugim opštinama.

Pokrajinski sekretar Bjelić i njegov pomoćnik Šandor Egerši razgovarali su sa predsednikom opštine, predsednikom skupštine i članovima veća o lokalnom ekonomskom razvoju, postojećim projektima i planovima u ovoj opštini.

Predsednik opštine Bačka topola gabor Kišlinder se zahvalio na podršci i izrazio uverenje da će ova opština uspeti da odgovori na sve izazove koji ih čekaju u narednom periodu, te da su spremni da svoja iskustva u implementaciji projekata podele sa drugim opštinama.

„ Mi imamo već tri do četiri prioritetna velika projekta na koje smo usmereni, kao što je prečišćač vode, izgradnja bazena i drugi, i odavno pripremamo projekte za IPA fondove, ali imamo razumevanja da je Pokrajinskoj vladi u fokusu ravnomeran razvoj svih opština. Ali, računamo da u tome ima mesta i za opštinu Bačka Topola i da možemo računati na pomoć“, rekao je predsednik opštine i dodao da je ova radna poseta potvrda poboljšanja saradnje sa višim nivoima vlasti, a što je uslov da se uz opštinska budžetska sredstva može računati i na novac iz Vlade Vojvodine.