Sekretar Bjelić: Jedan od prioriteta je revizija strategija razvoja i akcionih planova u lokalnim samoupravama

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, prilikom današnje prve radne posete opštini Sremski Karlovci, sastao se sa predsednikom te opštine Nenadom Milenkovićem, sa kojim je razgovarao o budućoj saradnji sa opštinom Sremski Karlovci, mogućnostima i potencijalima u pripremi projekata za konkurisanje u evropske fondove.

Kako je ovom prilikom rečeno prvi cilj u radu sekretarijata će biti revidiranje strategija razvoja i akcionih planova po lokalnim samoupravama koje ih imaju, kao i Programa razvoja AP Vojvodine.

– Strategije razvoja ne mogu biti samo mrtvo slovo na papiru, a akcioni planovi moraju biti operativni i primenjivi. Takođe ljudski resursi su veoma važan instrument da bi se određeni planovi mogli sprovesti, a od decembra kada počne primena Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, racionalizacija će biti neminovna, i na godišnjem nivou će se smanjivati broj zaposlenih za dva odsto. I lokalna i pokrajinska administracija moraju biti efikasnije, pa se u reorganizaciji mora voditi računa o preraspodeli kadrova, koji će biti produktivniji – ocenio je sekretar Bjelić.

Sekretar Bjelić je u razgovoru istakao da je njegov cilj da svaka opština ima pripremljenih 10 projekata koji će moći da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova, jer kako je dodao, budžeti na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou će biti sve manji i potrebno je okrenuti se eksternim izvorima finansiranja.

– Sremski Karlovci predstavljaju biser Vojvodine i potrebno je usmeriti snage i sredstva kako bi se uradilo što više da ova opština dobije zasluženu dinamiku razvoja– rekao je sekretar Bjelić.

Predsednik opštine Sremski Karovci Nenad Milenković je izrazio nadu da će ta opština u budućem periodu dobiti ozbiljan zamajac u razvoju.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici opštinske uprave i veća, kao i kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a nakon sastanka pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić, predsednici opština Sremski Karlovci i Inđija Nenad Milenković i Vladimir Gak prisustvovali su parastosu žrtvama, koji je na godišnjicu akcije „Oluja“ održan na Banstolu, nadomak Sremskih Karlovaca. Parastos je služio episkop sremski Vasilije, a osveštano je i mesto na kome će biti izgrađena crkva Blage Marije.