Sekretar Bjelić u dvodnevnoj poseti italijanskoj pokrajini Trentino

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić sastao se danas u odvojenim posetama u italijanskom gradu Trento sa predsednikom Regionalnog veća pokrajine Trentino, Brunom Dorigatijem i sekretarom zaduženim za ekonomiju, trgovinu i zanatstvo, Alesandrom Olivijem sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje u oblastima privrede, investicionih projekata kao i povezivanja Univerziteta.

Sagovornici su ocenili da postoje čvrsti temelji i mogućnosti za produbljivanje saradnje i povezivanje poslovnih subjekata u brojnim oblastima.

Tokom sastanaka sa visokim predtsvnicima ove italijanske pokrajine, istaknuto je da će se zajedničkim naporima činiti sve kako bi se omogućio što veći broj pratnerstava i uspostavilo što slobodnije tržište imeđu dve pokrajine.

Za korak u ovoj saradnji predloženo je povezivanje Razvojne agencije Vojvodine, i italijanske Razvojne agencije „Trentino Suluppo“ u cilju lakšeg privlačenja direktnih investitora i povećanja zaposlenosti.

Sekretar Bijelić je ukazao na političke i ekonomske prilike pokrajine Vojvodine podsetivši da je Vojvodina multikulturalna sredina, sa izuzetnim privrednim potencijalima, te da je osnovni cilj Pokrajinske vlade ubrzani razvoj i privlačenje investicija.

Kako je dalje naveo, Vojvodina beleži pozitivan privredni rast i otvorenost za dobre međunarodne odnose.
On je podsetio da je Vojvodina već potpisala ekonomske sporazume sa nekoliko italijanskih regija, prvenstveno Lombardijaom, te izrazio nadu da će se jednako uspešna saradnja ostvariti i sa pokrajinom Trentino.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanije „Ghezzi“ koja posluje u oblasti metalske industrije. Kompanija „Ghezzi“ je zainteresovana da investira na području pokrajine Vojvodine sa čijim privrednim subjektima, kako je rečeno, već dugi niz godina uspešno sarađuju.