Sekretar Bjelić: Cilj je da svaka lokalna samouprava ima pripremljeno deset projekata

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, prisustvovao je, 6. jula 2016. godine, svečanoj dodeli sertifikata polaznicima na projektu “Evropske integracije i jačanje konkurentnosti sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika – Pripremi se za evropsko tržište”, koja je održana u Gradskoj kući Novog Sada.
Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Fondacije Konrad Adenauer Norbert Bekman–Dirkes, generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad Aleksandar Simurdić, kao i direktor Razvojne agencije Bačka Nemanja Starović.
Kako je ovom prilikom rekao pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić, ekonomski razvoj je jedan od glavnih prioriteta njegovog rada u narednom periodu u cilјu rasta životnog standarda građana Vojvodine.

– Ono na čemu ćemo insistirati je priprema projekata u cilјu lokalnog i regionalnog razvoja. U narednom periodu najstojaćemo da motivišemo predstavnike lokalnih samouprava da pripremaju projekte i da učestvuju u programima edukacije, kao što je ovaj – naglasio je sekretar Bjelić.

Sekretar Bjelić je najavio da će u narednom periodu težiti da svaka lokalna samouprava u Vojvodini ima pripremlјeno deset projekata, što je na nivou pokrajine 450 pripremlјenih projekata, a to će biti jedan od motora pokretanja razvoja. Pre toga je potrebno obezbediti uslove za nesmetan ekonomski razvoj, a tome će prethoditi analiza i revizije strateških dokumenata i akcionih planova lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je potrebno dati veći značaj preduzetništvu i samozapošlјavanju kao načinu da se podstaknu ekonomski napredak i smanji nezaposlenost.

– Stopa nezaposlenosti može stimulisati start-ap aktivnosti i zapošlјavanje, dok je sa druge strane viša stopa samozapošlјavanja pokazatelј povećanja preduzetničke aktivnosti i smanjenja nezaposlenosti u narednom periodu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad Aleksandar Simurdić je napomenuo da je ova godina na nivou Evropske unije proglašena godinom preduzetništva i da je ovaj projekat pokazatelј da se isplati ulagati u mala i srednja preduzeća, kao i u znanje i edukaciju.

Aktivnosti na ovom projektu su zajednički realizovali Evropski pokret Novi Sad i Regionalna razvojna agencija Bačka u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, a u okviru pomenutog projekta je realizovan ciklus od šest obuka za potencijalne preduzetnike i predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća sa teritorije Novog Sada.

Obukama koje su zaokružile ciklus u poslovanju od otpočinjanja posla do plasmana na tržište prisustvovalo je 36 polaznika, a kako je najavlјeno, zbog velikog intersovanja nastavak obuka se očekuje na jesen.