Sekretar Bjelić podržao srpsko nemački forum u Vrdniku i potvrdio podršku pokrajine

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić učestvovao je u subotu, 03. septembra 2016. godine, na “Srpsko-nemačkom forumu” u Vrdniku, gde su bili predstavljeni potencijali opštine Irig predstavnicima iz Nemačke, koju je predvodio Mihael Majer Herman, gradonačelnik grada Versmold.

Sekretar Bjelić je ovom prilikom pozdravio nastavak dugogodišnje saradnje između dva grada i istakao da će pokrajinska vlada nastaviti da podržava ovakav vid saradnje između Vojvodine i Nemačke, te da je potrebno videti u okviru kojih oblasti je sve moguće pojačati i osnažiti saradnju između Iriga i Versmolda, posebno kada je reč o potencijalnim zajedničkim projektima.

Forum je otvorio ministar u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, dok se ispred ambasade Nemačke okupljenima obratio Kristijan Rajsmiler, šef Odeljenja za kulturu, a u ime fondacije ”Konrad Adenauer” obratio se direktor fondacije, Norbert Bekman.

Na forumu su predstavljeni potencijali Opštine Irig i mogućnosti buduće saradnje, a koja bi se oslanjala na dugogodišnju uspešnu saradanju koja već postoji. Prisutne je pozdravio i začetnik celokupne ideje o prijateljstvu i bratimljenju ova dva grada, Dragan Dragičević, koji je i predsednik udruženja ”Prijateljstvo Vrdnik – Fersmold”. On je podsetio na same početke saradnje, kao i na brojne, višegodišnje, obostrane posete sportskih ekipa, kulturno – umetničkih društava, privrednih i političkih delegacija.

akon završetka radnog dela foruma, gradonačelnik Fersmolda, Mihael Majer Herman, i predsednik Opštine Irig, Stevan Kazimirović, otkrili su ploču sa nazivom Trga prijateljstva Fersmolda i Vrdnika, u centralnom gradskom parku.

Privredni forum povodom saradnje Opštine Irig i nemačkog grada Fersmold  je najveći skup ove vrste ikada održan u ovoj opštini, a učešće na njemu su uzeli predstavnici Vlada Republike Srbije i Republike Nemačke, predstavnici Vlade AP Vojvodine, zvaničnici grada Fersmold, predstavnici fondacije ”Konrad Adenauer”, domaći privrednici, predstavnici sremskih opština, kao i gosti iz Republike Srpske (Opštine Drvar i Stanari).