Sekretar Bjelić na Investicionoj konferenciji u Italiji pozvao italijanske privrednike da ulažu u Vojvodinu

Konferencija o investicionim potencijalima Vojvodine i Srbije održana je 8.aprila 2017.godine u gradu Lovere, u Lombardiji, na inicijativu gdina Marka Zanija (Marco Zanni),člana Evropskog parlamenta i Grupe prijateljstva sa Srbijom i posredstvom Misije RS u Briselu. Tokom konferencije predstavljeni su potencijali u prioritetnim sektorima, pravni okvir ulaganja i raspoloživi podsticaji za italijanske kompanije. Publiku je činilo više od 60 italijanskih kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća iz Lombardije, koja su veoma uspešna u različitim sektorima, kao što su drvna industrija, metaloprerađivačka, IT sektor, elektronika, tekstilna,telekomunikacije,energetika, građevina, proizvodnja plastike, prehrambena, logistika. Domaćin konferencije, gospodin Zani, pozdravio je učesnike skupa i izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja italijanskih privrednika za ulaganje u Srbiju i istakao da veoma podržava razoj ekonomskih odnosa Italije i Srbije. Konferenciji je prisustvovao i senator Republike Italije i član komisije parlamenta za industriju, trgovinu i turizam, koji je rekao da Srbija i Italija imaju posebne prijateljske odnose, za koje se nada da će se kroz ovakve događaje još više produbljivati.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, pozdravio je italijanske kompanije i predstavio im aktivnosti  Pokrajinske vlade na privlačenju investicija u Vojvodinu. On je upoznao italijanske privrednike sa dosadašnjim ulaganjima u Vojvodinu od strane kompanija iz Italije, kao i sa podacima vezano za trgovinsku razmenu između Srbije i Italije.  Pominjući primer kompanije Kalcedonija, koja već ima fabrike u Subotici i Somboru, rekao je da je za privlačenje još većeg broja takvih kompanija izuzetno važna saradnja između regiona, kakva postoji između Vojvodine i Lombardije, kao i generalno saradnja između Republike Srbije i Republike Italije.  Predstavio je i Razvojnu agenciju Vojvodine i istakao značaj koji će agencija imati u privlačenju i pružanju podrške italijanskim kompanijama.

Konkretne investicione potencijale u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, prateće automobilske industrije, metaloprerađivačke i mašinske, kao i u sektoru informacionih tehnologija i obnovljivih izvora energije, predstavila je Olivera Kovačević, savetnica za strane direktne investicije u VIP Fondu. Ona je italijanskim privrednicima izložila ekonomski i  pravni okvir za ulaganje u Vojvodinu, pojasnila kakve benefite mogu da iskoriste kroz poslovanje u našoj regiji i na koji način da ostvare saradnju sa domaćom privredom.  Predstavljena je i investiciona lokacija Zrenjanin, u čijoj slobodnoj zoni već posluju italijanske kompanije i čije prednosti je istakao Jovan Vukanović, šef odseka za lokalni ekonomski razvoj i investicije u Zrenjaninu.

Na konferenciji su italijanske kompanije mogle da dobiju i precizne informacije o podsticajima  koje dodeljuje Republika Srbija, od savetnice za strateška ulaganja iz Razvojne agencije Srbije, Jelene Aković. Ona je pojasnila koliko je potrebno investirati i otvoriti novih radnih mesta kako bi kompanija mogla da konkuriše za program subvencija i koji iznosi subvencija se mogu očekivati.

Sa finansijskog aspekta, publika je imala priliku da čuje kakvu podršku u Srbiji italijanske kompanije mogu da očekuju od Banke Inteze, čiji je direktor Divizije za poslovanje sa privredom i član Izvršnog odbora, gospodin Frančesko Lupo, takođe održao prezentaciju na konferenciji. Sa ciljem pružanja svih relevantnih informacija italijanskim privrednicima, odrzana je i prezentacija na temu carinskih povlastica, iskorišćenja sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Evropskom Unijom, Turskom, zemljama CEFTA I EFTA sporazuma  i drugim tržištima. Ovu prezentaciju je odrzao gospodin Jovan Mutavdžić, direktor italijansko-srpske kompanije  “2B Logistic” i član Upravnog odbora Konfindustrije Srbije.