Sekretar Ognjen Bjelić i gradonačelnik Ulma Ginter Ciš zaključili da je vreme da se konkretizuje saradnja

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, zajedno sa svojim pomoćnicima, razgovarao je u sredu, 02. februara 2017. godine, o unapređenju i konkretizaciji saradnje Pokrajinske vlade sa nemačkim gradom Ulmom sa delegacijom ovog nemačkog grada, koju je predvodio Ginter Ciš  (Gunter Czisch), gradonačelnik grada Ulm i predsednik Saveta podunavskih gradova i regiona.
 
Sekretar Ognjen Bjelić istakao je ovom prilikom da je osnovni prioritet Pokrajinske vlade otvaranje novih radnih mesta, smanjenje nezaposlenosti i pomoć privredi, kao i nastavak dugogodišnje saradnje u oblasti kulture sa nemačkim gradom Ulmom, te da Vojvodina ima već spremne projekte u okviru kojih ova saradnja može biti konkretizovana u skorijem periodu.

„Naša saradnja je tradicionalna i firme iz nemačke pokrajne Baden-Virtemberg do sada su uložile u Vojvodinu 95 miliona eura i zaposlili oko 500 radnika, što je za nas od velikog značaja. Verujem da se u narednom periodu saradnja grada Ulma, Novog Sada i Vojvodine mogu intezivirati posebno u IT sektoru, agrobiznisu, ali i u razmeni i podizanju kapaciteta javne administracije“, istakao je sekretar Bjelić i najavio da će se u narednih par meseci to konkretizovati kroz posetu i obuku predstavnika Pokrajinske vlade, kao i Univerziteta iz Novog Sada gradu Ulmu i Dunavskom birou.

Gradonačelnik grada Ulma i predsednik Saveta podunavskih gradova i regiona Ginter Ciš istakao je da je saradnja sa Vojvodinom tradicionalno dobra već preko 10 godina, te da se kroz Dunavsku strategiju vrlo brzo može raditi na konkretnim projektima iz oblasti turizma koji mogu direktno otvoriti nova radna mesta i pozvao Vojvodinu da se priključi postojećim projektima grada Ulma iz oblasti zaštite životne sredine, posebno na temu prečišćavanja otpadnih voda što je njihov prioritet.

„Pozivamo vas da dođete kod nas i da se vrlo uskoro priključite projektima iz oblasti digitalizacije, zatim na temu mladih, što su naši prioriteti, a koje bi finansirali iz fondova EU“, rekao je gradonačelnik Ciš i naglasio da je posle dugog niza godina razgovora „došao trenutak da se konkretizuja saradnja sa Pokrajinskom vladom i Skupštinom Vojvodine.

Na sastanku, gde su prisustvovali i pomoćnici sekretara Šandor Egereši, Nebojša Drakulić i Jovan Podraščanin, bilo je reči i o potencijalima vojvođanskih brendova, zatim podršci projektu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture “, kao i tradicionalna podrška kampu tolerancije i mladih u Bačkoj Topoli gde je ove godine tema migrantska kriza u Dunavskoj regiji.