Ambasadorka Slovačke u poseti Pokrajinskoj vladi

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je sastanku predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i ambasadorke Slovačke Nj.E. Dagmar Repčekove, koja je čestitala predsedniku i članovima nove Pokrajinske vlade na izboru.

U prvom delu posete, predsednik Mirović i ambasadorka Repčekova razgovarali su o konkretnim projektima za unapređenje privredne saradnje, složivši se da su ekonomske teme veoma važne, jer utiču na ukupni društvenu razvoj i poboljšanje različitih sfera života svih građana.

Na sastanku, na kome je učestvovao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević konstatovano je da bi sporazume o međuregionalnoj saradnji koje Vojvodina ima potpisane sa regionima u Slovačkoj, trebalo sa papira prevesti u bar jedan konkretan projekat.

Predsednik Mirović preneo je ambasadorki Dagmar Repčekovoj da je dobrodošla pomoć zemlje koja je već prošla put tranzicije prema modelu efikasne privrede. Predložio je da Slovačka pomogne u realizaciji pilot-projekta u dve opštine na teritoriji AP Vojvodine, u edukaciji naših poljoprivrednika na izradi projekata za korišćenje sredstava iz IPARD II programa Evropske unije, kao instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja. Sagovornici su se, takođe, složili da je neophodno raditi na zajedničkim projektima koji bi se realizovali u okviru Dunavske strategije, kao što su, na primer, prečistači otpadnih voda.

U razgovoru je bilo reči i o saradnji u oblasti IT sektora, proizvodnji zelene energije iz biomase i kogenerativnih energetskih postrojenja.

U drugom delu posete, ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova je predsedniku Pokrajinske vlade, pokrajinskim sekretarima i njihovim zamenicima predstavila prioritete Slovačke tokom predsedavanja Savetom Evropske unije.

Kao što je juče rekla u Odboru za evropske integracije Narodne skupštine, ambasadorka Repčekova je i u Pokrajinskoj vladi ponovila da je jedan od prioriteta i nastavak procesa proširenja Evropske unije i da Srbija ima podršku Slovačke u tom procesu.