Ambasador Ukrajine u poseti Pokrajinskoj vladi

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je, 21. jula 2016. godine, sastanku na kom je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio ambasadora Ukrajine u Srbiji Nj.E. Oleksandra Aleksandroviča. U razgovoru dva zvaničnika istaknuto je da je jačanje regionalne saradnje između AP Vojvodine i regiona u Ukrajini od obostranog interesa, sa akcentom na jačanju ukupnih ekonomskih veza.
 
Tokom razgovora razmotrene su oblasti u kojima postoje mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje, a posebno je istaknuto da potencijal za saradnju postoji u oblasti poljoprivrede, privlačenju stranih investicija, kao i informacionih tehnologija.
 
Predsednik Mirović je istakao da je AP Vojvodina do sada uspostavila saradnju sa Kijevskom i Lavovskom oblašću, ali da postoji potencijal da se u skladu sa prioritetima koji se istaknu, ta saradnja proširi i na druge oblasti u Ukrajini.

Predsednik Pokrajinske vlade je naglasio i da, u duhu tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Ukrajine, postoji stabilna osnova za saradnju i u oblasti kulture i zaštite prava rusinske i ukrajinske nacionalne manjine u svim oblastima koje su predviđene zakonima Srbije.

Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič, istakao je da Ukrajina u AP Vojvodini vidi pouzdanog partnera za saradnju u brojnim oblastima i pozvao predstavnike Pokrajine da učestvuju na ukrajinsko-srpskom biznis forumu, koji će biti održan u oktobru. Ambasador Aleksandrovič je još dodao da će sledeće godine u maju Ukrajina u Novom Sadu predstaviti svoju kulturu i tradiciju. Manifestaciju će podržati i Pokrajinska vlada.