Mirović primio ambasadora Švedske i švedske privrednike

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ambasadora Kraljevine Švedske nj.e. Jana Lundina, a nakon toga održao sastanak i sa predstavnicima švedskih preduzeća, koja uspešno posluju u Vojvodini, sa kojima je razgovarao o primeni plana privrednog razvoja u našoj pokrajini i investicijama za unapređivanje njihovog poslovanja.

Predsednik Mirović i švedski ambasador Lundin, kojem je ovo i prva zvanična poseta Vojvodini, istakli su da se Srbija i Švedska mogu pohvaliti prijateljskim i stabilnim odnosima, čemu u prilog govori i činjenica da se ove godine obeležava 100 godina srpsko – švedskih diplomatskih odnosa i prijateljstva i saradnje dva naroda. Poznato je da dve zemlje, kroz sva dešavanja koja su obeležila 20. vek nikada nisu prekidale diplomatske odnose, a tradicija dobrih odnosa je potvrđena kroz snažnu diplomatsku aktivnost, ali i kroz ekonomsku i političku saradnju.

Predsednik Mirović izneo je da za dve zemlje koje imaju izgrađene tako dobre odnose, godine odlične saradnje tek dolaze, podsetivši da Pokrajinska vlada u skladu sa svojim razvojnim programom, prioritete za našu pokrajinu vidi u njenom strateškom, privrednom i infrastrukturnom razvoju. Pored postojećih investicija švedskih kompanija u Srbiji i Vojvodini, i planirane razvojne pomoći, Mirović je izneo i važnost saradnje u projektima koji se odnose na zaštitu životne sredine. Sagovornici su u tom kontekstu, pomenuli i projekte Velikog bačkog kanala, regionalnih deponija, kao projekat vodosnabdevanja u Banatu, čija realizacija je od vitalnog značaja za ovo područje.

Ambasador Lundin, koji je izneo da postoji veliko interesovanje investitora iz Švedske za ulaganja u Srbiju i Vojvodinu, naveo je da aktivna saradnja između naših zemalja bitna s aspekta ekonomske i političke stabilnosti. Tome u prilog izneo je i to što „Ikea“ uskoro otvara veliki tržni centar u Beogradu, što je i put za dolazak novih investitora iz Švedske. Ambasador Lundin istakao je da planirana pomoć Švedske za ovu godinu, namenjena razvojnim projektima u Srbiji, iznosi 10 miliona evra.

U drugom delu današnjih razgovora sa uspešnim švedskim privrednicima u Vojvodini, kojem su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i direktorka Regionalne agencije za razvoj Vojvodine Nataše Pavićević Bajić, predsednik Mirović najavio je predstojeće aktivnosti RAV, čiji podsticaji će korisnicima biti na raspolaganju već početkom juna.

Predsednik Mirović istakao je ovom prilikom da će Razvojna agencija Vojvodine, u okviru svojih aktivnosti, imati dodatne podsticajna razvojna sredstva, namenjena postojećim privrednicima za unapređivanje poslovanja i inoviranje tehnološkog procesa. Kako je Nataša Pavićević Bajić potvrdila, reč je o bespovratnim podsticajnim sredstvima, uz odgovarajuća obezbeđenja, kojim će se pomoći razvoj firmi, koje već posluju na zdravim i stabilnim osnovama.

Predstavnici preduzeća „Unimet“ iz Kaća, koje se bavi proizvodnjom mašinskih elemenata i jedan je od najvećih izvoznika za Švedsku iz Srbije, potom preduzeća „INTEC“ Novi Sad čije poslovanje je vezano za IT rešenja i „Stoldeman“ iz Temerina koje se bave distribucijom metala i plastike, izneli su višegodišnja iskustva u svom poslovanju, koje se odvija uz pomoć kapitala kompanija iz Švedske. Najznačajnije potrebe izneli su po pitanju kadra koji se obrazuje u srednjim stručnim školama, kao i ostvarivanja bolje saradnje sa lokalnim samoupravama.

Na sastanku je dogovoreno da u što skorijem periodu bude održan sastanak predstavnika ovih firmi i svih 45 vojvođanskih lokalnih samouprava, radi sagledavanja razvojnih potreba naše pokrajine i njihovog efikasnijeg planiranja, koje će podržati Pokrajinska vlada i nadležni sekretarijati.