Predsednik Pokrajinske vlade primio ambasadora Poljske

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš, u današnjem, prvom susretu u Pokrajinskoj vladi, složili su se da postoje široke mogućnosti, pre svega, za intenzivniju ekonomsku saradnju, kao i za međuregionalnu saradnju AP Vojvodine i poljskih regiona.

U razmatranju načina saradnje na zejedničkim projektima između Ambasade Poljske i Pokrajinske vlade, kao i na stvaranju uslova za saradnju poljskih i naših firmi, dogovorene su i konkretne aktivnosti.

Jedna od njih se odnosi na redefinisanje mogućnosti i uslova za nove oblike međuregionalne saradnje između AP Vojvodine i poljskog Vojvodstava Lođ, s obzirom na to da sporazum o saradnji ove dve regije nije obnovljen od 2013. godine.

U razgovoru je iskazana obostrana zainteresovanost za razmenu iskustava u oblasti poljoprivrede, u proizvodnji zdrave hrane, zatim u oblasti ekološke zaštiti voda, pa će, na ove teme, na seminarima koji će biti organizovani u AP Vojvodini, svoja iskustva u ovim oblastima koja se zasnivaju na primeni novih biotehnologija, biti prezentovana i našoj javnosti i potencijalnim korisnicima. Takođe, bilo je reči i o saradnji sa novosadskim Međunarodnim poljoprivrednim sajmom.

Predsednik Mirović rekao je da je Pokrajinska vlada zainteresovana da, kroz saradnju privrednih komora iz AP Vojvodine i Poljske, kao i razvojnih agencija sa obe strane, učestvuje u predstavljanju potencijalnih lokacija za direktna ulaganja poljskih kompanija, bilo da oni posete investicione lokacije na teritoriji AP Vojvodine, bilo da se ti potencijali prezentuju u Poljskoj.

Predsedniku Pokrajinske vlade upućen je i poziv da sa svojim saradnicima prisustvuje kongresu „bio-regiona“ koji će se u novembru održati u Vojvodstvu Lođ u Poljskoj i na kome će biti reči o proizvodnji „novih“ energija.

Ambasador Poljske Tomaš Njegođiš ponudio je, takođe, da se gradovima i opštinama na teritoriji Vojvodine iznesu iskustva iz jednog projekta koji u Poljskoj daje značajne efekte u afirmaciji malih sredina i razvijanju agroturizma.

U današnjem susretu učestvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.