Ambasador Kazahstana u poseti Pokrajinskoj vladi povodom potpisivanju sporazuma o saradnji između Vojvodine i Almatinskog regiona

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je 9. avgusta 2016. godine sastanku potpredsednika Pokrajinske vlade Đorđa Milićevića, ambasadora Republike Kazahstana u Srbiji, Nj.E. Nurbaha Rustemova. Na sastanku se razgovaralo o saradnji između Vojvodine i Almatinskog regiona, regije koja se nalazi na jugoistoku Kazahstana, a koja je najrazvijenija i najnaseljenija oblast u toj zemlji. Almatinski region, koji se nalazi na granici Kazahstana sa Kinom i Kirgistanom, je regija koju odlikuju razvijena industrija i poljoprivreda, kao i razvijeno malo i srednje preduzetništvo. Sa tom regijom Vojvodina će uspostaviti intenzivnije kontakte, a sporazum o saradnji će u narednih nekoliko nedelja u Beogradu potpisati predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, i guverner Almatinskog regiona, Amandik Batalov.

– Sporazum čije nas potpisivanje očekuje, kao i sve što će iz njega proisteći, biće početak kvalitetnije saradnje dve regije od koje očekujemo da doprinese i razvoju odnosa naše dve zemlje, Republike Srbije i Republike Kazahstan – rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević.

Potpredsednik je tokom razgovora istakao i to da je Vojvodina regija u kojoj su prioritetne delatnosti poljoprivreda i proizvodnja hrane, za šta postoje dobri uslovi: kvalitetno zemljište, dobra klima, veliko znanje i iskustvo u zemljoradnji uz postojanje velikog broja stručnjaka i naučnih institucija iz te oblasti.

– U poslednje vreme se kroz primenu novih tehnologija u proizvodnji hrane postižu sve bolji rezultati, a predstoje nam i veliki koraci u oblasti navodnjavanja. Veoma važne oblasti razvoja su i saobraćajna infrastruktura i turizam, a u poslednje vreme se ubrzano razvija IT sektor. U Vojvodini postoje i značajni proizvodni kapaciteti – rekao je potpredsednik Milićević, naglasivši da je prostor za saradnju Vojvodine i Almatinskog regiona veliki, kao i da je potrebno usmeriti je i na veću i dinamičniju kulturnu i naučnu razmenu između dve regije i između dve zemlje.
 
Ambasador Republike Kazahstan, Nj.E. Nurbah Rustemov, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će dosadašnja saradnja biti učvršćena i intenzivirana potpisivanjem zvaničnog dokumenta između dva regiona, i najavio brzu konkretizaciju dogovora i praktične predloge.
 
– Očekujem da rezultati zajedničkih projekata osnaže obe strane – rekao je ambasador Rustemov.