Ambasador Austrije u poseti Pokrajinskoj vladi

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je danas sastanku predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i ambasadora Austrije u Republici Srbiji dr Johanesa Ajgnera (Johannes Eigner), koji su se saglasili da je nastavak i dalje unapređenje privredne i ekonomske saradnje od obostranog interesa za AP Vojvodinu i Austriju.

U razgovoru u Pokrajinskoj vladi, istaknuto je da austrijski privrednici AP Vojvodinu prepoznaju kao atraktivnu regiju za ulaganje, o čemu govori podatak da od ukupnog broja austrijskih kompanija u Srbiji, oko 80 odsto posluje na teritoriji pokrajine. Interes za saradnju postoji u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, turizma, zajedničkih projekata u okviru Dunavske strategije, kao i onih koji će doprineti podizanju kapaciteta opština u Vojvodini.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je nova pokrajinska administracija otvorena za konkretnu i operativnu saradnju sa Austrijom, koja je jedan od najznačajnijih privrednih partnera AP Vojvodine. Predsednik se zahvalio Vladi Austrije, koja je, preko svoje razvojne agencije ADA, podržala realizaciju značajnih razvojnih projekata u pokrajini, i najavio da će Pokrajinska vlada u januaru 2017. godine formirati posebnu razvojnu agenciju, čiji zadatak će biti stvaranje kvalitetne poslovne klime i operativnije privlačenje stranih ulagača, među kojima će biti i austrijski privrednici.

Austrijski ambasador dr Johanes Ajgner istakao je da je pokrajina Vojvodina u fokusu bilateralne saradnje između Srbije i Austrije, te da je u tom smislu važno da se ojača regionalna saradnja između AP Vojvodine i austrijskih regija.