Aleksandar Sofić: Obrazovanje radne snage u skladu sa potrebama tržišta od izuzetnog značaja za privredni rast

Danas su u Novom Sadu i Subotici u okviru realizacije Intrreg IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija „Razvoj poslovnog okruženja obrazovanjem radne snage u skladu sa potrebama tržišta – COMMON“, uručeni sertifikati za 58 polaznika koji su uspešno završili obuke u cilju unapređenja znanja i veština potrebnih za lakše zapošljavanje.

Obukama koje su održavane u Edukativnom centru Novog Sada i na Ekonomskom fakultetu u Subotici obuhvaćena su trajno nezaposlena lica kao i mlade nezaposlene osobe koje svojim stečenim kompetencijama ne zadovoljavaju tržišne uslove.

Čestitajući polaznicima, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić naglasio je da je ovo najbolji primer kako prekogranična partnerstva mogu neposredno da dorinesu programima podrške zapošljavanju kroz prilagođavanje znanja, veština i kompetencija potrebama lokalnog tržišta rada, odnosno zahtevima poslodavaca na tom tržištu.

„Uveren sam da će prednosti ovih sertifikata biti brzo evaluirane u realnom životu, čime ćete osigurati ne samo svoje učešće na tržitu rada, nego ćete i lokalne sredine u kojima ostvarite zaposlenje, zbog strukture radne snage, učiniti u poslovnom smislu interesantnijim i privlačnijim za domaće i strane investitore“, poručio je resorni sekretar.

Sofić je podsetio da realizaciju projekta vrednog 600.000 evra prati i vredna donacija u vidu neophodne računarske i druge opreme za sprovođenje programa obuke u Edukativnom centru u Novom Sadu i na Ekonomskom fakultetu u Subotici, kojima će, kako je rekao, uz saglasnost Pokrajinske vlade, biti trajno preneto pravo njenog korišćenja za buduće kvalitetne i inovativne programe edukovanja nezaposlenih lica.

Polaznici su tokom edukacija imali prilku da se upoznaju sa znanjima iz oblasti SEO optimizacije, programa Google AdWords administrator, Soft skills veština, kopirajtinga, marketinga na društvenim mrežama (Jutjub, Instagram, Fejsbuk), preduzetničkog računovodstva i engleskog jezika.

Pored Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, partneri na projektu su VURA – Razvojna agencija Vukovar i Učilište „Studijum“ iz Vukovara.
U Novom Sadu obuke je pohađalo 38 nezaposlenih lica, a u Subotici 20 polaznika kojima je sertifikate uručio zamenik pokrajinskog sekretara Radivoj Paroški.