Sekretar Sofić učestvovao na Trećem forumu Kine i država Centralne i Istočne Evrope

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić obratio se putem video-linka na Trećem forumu Kine i država Centralne i Istočne Evrope o saradnji malih i srednjih preduzeća.

Forum pod sloganom „Nova kinetika, novo poglavlje, nova budućnost” održava se u gradu Cangdzou kineske pokrajine Hebej i okuplja brojne države i pobratimljene gradove u cilju dijaloga o produbljivanju saradnje u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća, ekonomske i kulturne razmene kao i jačanja turističke ponude i otvaranja novih mogućnosti za saradnju sa gradovima povezanim sa Narodnom Republikom Kinom.

Resorni sekretar Sofić je prilikom obraćanja istakao da je privreda „žila kucavica“ svih uspešnih društava, a međunarodna trgovina u eri digitalne umreženosti jeste standard poslovanja, te da su u tom smeru definisani i prioriteti Pokrajinske vlade, koji se odnose na razvoj malih i srednjih preduzeća, posebno u sinergiji sa inovativnim digitalnim tehnologijama.

On je podsetio da je Autonomna pokrajina Vojvodina pouzdan i stabilan partner pokrajine Hebej, koja pokazuje izuzetnu agilnost u internacionalizaciji privredne aktivnosti u svim segmentima.

„Narodna Republika Kina je treći spoljnotrgovinski partner Republike Srbije a podaci o razmeni AP Vojvodine s Kinom su ohrabrujući. Trgovinska razmena, tokom 2020. godine je iznosila je 520,7 miliona evra i za 18,8% je bila veća nego prošle godine, a tokom prvih šest meseci imamo dodatni rast od 24,9% i ukupnu vrednost razmene od 295,1 milion evra“, rekao je Sofić i podsetio da su kineske investicije na teritoriji Vojvodine vredne 129 miliona evra, a ukupno pet kompanija sa kineskim kapitalom zapošljava 2.085 radnika.
Činjenica da je Kina jedna od vodećih ekonomskih sila na svetu a time i naših uvaženih partnera na regionalnom nivou, ocenio je Sofić, otvara brojne dugoročne mogućnosti za obostranu uspešnu ekonomsku saradnju.

Forumu su prisustvovali brojni gradonačelnici gradova pobratima u Kini i zemljama Centralne i Istočne Evrope, predstavnici preduzeća i poslovnih udruženja.