Delegacija Pokrajinskog sekretarijata učestvovala na 25. Evropskom Forumu Vahau 2021 u Donjoj Austriji

Predstavnice Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu – Vidosava Enderić, pomoćnica pokrajinskog sekretara i Nataša Nedeljković, šef Odseka za međuregionalnu saradnju učestvovale su na jubilarnom 25. Evropskom Forumu Vahau 2021 održanom u Kremsu,  u Donjoj Austriji, na poziv sekretarijata Radne zajednice podunavskih regiona sa sedištem u Donjoj Austriji.

AP Vojvodina predsedava Radnom zajednicom podunavskih regiona tokom 2021-2022. godine, što je bila jedna od tema na „Dunavskom salonu Evropskog Foruma Vahau“ o čemu je na otvaranju salona govorila pomoćnica pokrajinskog sekretara Vidosava Enderić. U svom obraćanju naglasila je osnovne ciljeve predsedavanja AP Vojvodine kao i teme u oblasti kulture, digitalizacije i transporta dunavskim slivom koje će biti okvir za realizaciju niza manifestacija i događaja u cilju realizacije predsedavanja.

„Realizacija ovih ciljeva je u sinergiji sa makro-regionalnom strategijom – EUSDR – Strategijom EU za dunavski region, koja povezuje sve zainteresovane partnere u Evropi koji se nalaze uz Dunav i to kroz Dunavski transnacionalni program koji je osnova finansiranja i saradnje kroz brojne projekte,“ naglasila je Enderićeva.

Predsednik Evropskog foruma, Martin Ajtinger je otvorio jubilarni 25. forum i poželeo dobrodošlicu brojnim gostima iz EU, Evropskog parlamenta i Saveta Evrope i naglasio da je osnovna tema foruma „U susret novim horizontima“ i budućnost EU. Goste je na otvaranju pozdravila i guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner kao i Otmar Karas, potpredsednik Evropskog parlamenta.

Teme foruma su bile brojne, od zdravstvene politike Evrope u svetlu pandemije virusa Kovid 19 i problema vakcinacije stanovništva, zelene Evrope i napora koji se čine da se očuva okolina i smanji zagađenje i emisija gasova, očuvanja okeana sprečavanjem zagađenja plastičnim otpadom, do brojnih radnih grupa sa specifičnim temama o budućem razvoju Evrope i EU.

Opatija u Gotvigu  bila je  mesto održavanja foruma drugog i trećeg dana, gde su učesnici bili  federalni ministri Republike Austrije, Donje Austrije kao i predstavnici Evropske unije. Između ostalih, učestvovali su : Dubravka Šuica, potpredsednica Evropske komisije i evropska komesarka za demokratiju i demografiju; Marija Pejčinović-Burić, generalna sekretarka Saveta Evrope; Lukas Mandl, član Evropskog parlamenta; Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druge teme Zapadnog Balkana; Petar Blizkovski, generalni sekretar Evropskog komiteta regiona i brojni ministri spoljnih poslova evropskih zemalja.

Poslednjeg dana foruma domaćin je bio austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji je u svom obraćanju naglasio da je pandemija pokazala značaj međusobne kooperacije i saradnje u Evropi kao i neophodnost pripreme za nove krize koje mogu uslediti. Istakao je i značajno prisustvo Rusije i Kine na Balkanu u uslovima pandemijske krize kao i nastojanje Austrije da temu Zapadnog Balkana vrati na agendu Evropske unije. Učesnicima se obratio i Johanes Han, evropski komesar za budžet i administaciju sa porukom da je izazov 21. veka osigurati evropski način života, prosperitet i demokratiju uprkos diktatu turbo kapitalizma.